معاون آمار و فناوری قوه قضاییه گفت: هوش مصنوعی به زودی در زمینه وکالت، کارشناسی رسمی و داوری حرفهای زیادی برای گفتن خواهد داشت.
نشست دانشجویی با موضوع «هوشمندی سازی در قوه قضاییه» در سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد.
در این نشست دانشجویان مسائل مد نظر و سوالات خود را مطرح کردند و معاون آمار و فناوری قوه قضاییه به سوالات دانشجویان پاسخ داد.
کاظمی فرد در این نشست اظهار کرد: سر منشا مشکلات و مسائلی که در گذشته در قوه قضاییه وجود داشت باعث شد که سال ۱۳۹۹ اولین نسخه سند تحول قضایی آغاز به کار کرد و نسخه دوم نیز از ابتدای سال ۱۴۰۳ با عنوان سند تحول و تعالی قوه قضاییه ابلاغ شد بیش از سه سال از اجرای این سند میگذرد.
وی افزود: مقام معظم رهبری نیز در حکمی که به منظور انتصاب رئیس قوه قضاییه ابلاغ کردند دارای ۶ بند است که یک بند آن مربوط به گسترش فناوریها و دسترسی آسان و رایگان مردم به خدمات قضایی است در سند تحول نیز بیش از ۵۰ درصد اتفاقاتی که قرار است در دستگاه قضایی رخ دهد و امور را اصلاح کند از مسیری به اسم فناوری میگذرد.
کاظمی فرد بیان کرد: ۵۰ درصد کار وکلا، کارشناسان رسمی و نمایندگان حقوقی در محل کار انجام میشود و تمام کارهای مربوط به دستگاه قضایی را انجام میدهند، حتی شهروند حقیقی نیز در هر جای کره زمین که باشد میتواند به صورت غیرحضوری و از طریق فناوری از خدمات قضایی استفاده کند.
هوش مصنوعی میتواند جایگزین قاضی و وکیل شود؟
کاظمی فرد در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا هوش مصنوعی جایگزین مشاغل قضاوت و وکالت میشود، گفت: یکی از مواردی که سند تحول از ما خواسته این است که در زمینه حکم مانند پیشنویس رای، دستیار هوشمند قاضی، دستیار هوشمند حقوقی برای مردم و قاضی ورود کنیم اگر بخواهیم به این سوال جواب دهیم که آیا هوش مصنوعی میتواند جایگزین قضاوت شود باید بگوییم که از نظر فنی بله، اما به لحاظ حقوقی و شرعی این امکان وجود ندارد.
ولی در زمینه شغلهای دیگر مانند وکالت، داور یا کارشناسی رسمی، با توجه به محصولاتی که با کمک شرکتهای دانشبنیان میسازیم هوش مصنوعی سال آینده حرفهای خوبی برای گفتن دارد.