خبرگزاری میزان – با افزایش آمار آپارتمان نشینی قانونگذار قوانین مختلفی را برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات و مسائل آپارتمان نشینی و حفظ آرامش و قانون مداری پیرامون این موضوع وضع کرده است به دلیل آن که زندگی آپارتمان نشینی مجموعه کوچکی از جامعه میباشد که باید با اصول و ضوابط قانونی شکل بگیرد و ساکنین این آپارتمانها نیز موظف به رعایت قوانین هستند.
امروزه پروندههای زیادی در خصوص آپارتمانها در مراجع قضایی مطرح میباشد مانند عدم پرداخت شارژ ساختمان و یا تغییر در ظاهر ساختمان و تعمیرات ساختمان و موضوعاتی از این قبیل که با توافق میان ساکنین قابل حل میباشد. راهکاری که برای پیشگیری این قبیل مشکلات اندیشیده شده است انتخاب مدیر ساختمان میباشد که با توجه به تعداد ساکن و بزرگی ساختمانها یک مدیر یا چند مدیر انتخاب میشوند تا قوانین و مقررات را اعمال کنند.
به عبارت دیگر مالکان یا ساکنین فرد یا افرادی را برای مدت محدود تحت عنوان مدیر ساختمان یا هیات مدیره انتخاب میکنند تا به نمایندگی از اعضا بتوانند بهتری تصمیم را اتخاذ کنند. اما گاهی قبل از پایان یافتن مدت مدیریت ساختمان مدیر یا هیات مدیره مایل و یا قادر به ادامه وظیفه خود نیستند و یا توسط مالکین عزل میگردند.
موارد پایان یافتن کار و یا عزل مدیر ساختمان و یا هیات مدیره ساختمان
۱ – استعفای مدیر اگر فردی که به عنوان مدیر یا یکی از اعضای هیات مدیره انتخاب شده و به هردلیل نتواند به ماموریت خود ادامه دهد میتواند استعفای خود اعلام نماید و از سمت خود در ساختمان کناره گیری کند بدین ترتیب قبل از پایان یافتن مدت مدیریت میتواند استعفا دهد.
۲ – عزل مدیر اگر مالکین به هر دلیلی قبل از پایان مدت مدیریت مدیر قصد برکناری مدیر را از مدیریت ساختمان داشته باشند براساس ماده ۱۶ قانون تملک آپارتمانها میتوانند در مجمع عمومی مدیر یا هیات مدیره را عزل کنند البته باید تقصیر و کوتاهی مدیر احراز گردد تا این اختیار را داشته باشند و پس از منعزل کردن وی انتخاب دوباره انجام میشود.
۳- فوت مدیر، فوت یا مرگ واقعهای است که آثار و تبعات حقوقی دارد و قوانین مختلفی در این مورد تصویب شده است. بدیهی است که اگر مدیر فوت نماید سمت و ماموریت وی به عنوان مدیر ساختمان خاتمه مییابد و مجمع عمومی فرد دیگری را برای مدیریت ساختمان انتخاب میکند.
۴ – حجر مدیر یا محجور شدن مدیر یکی دیگر از عوامل برکناری وی میباشد. که در واقع حجر در حقوق به این معنی است که کسی به حکم قانون از این که بتواند امور خود را به طور مستقل و بدون دخالت دیگری، اداره کند، منع شده باشد و قانونا اجازه انجام این کار نداشته باشد و به کسی که در انجام برخی از امور خود چه مالی و چه غیر مالی منع شده باشد، محجور میگویند. بر همین اساس مشخص است که اگر فردی در طول مدت مدیریت محجور گردد از سمت مدیریت خود برکنار میشود.
لازم به ذکر است که در صورت وقوع هر یک از عوامل فوق مجمع عمومی به صورت فوق العاده تشکیل میگردد و مدیر جدید انتخاب میشود به دلیل اهمیت داشتن مدیر در ساختمان مجمع عمومی متشکل از مالکین به صورت فوق العاده و سریع انجام میشود.
پایان یافتن ماموریت هیات مدیره
پایان یافتن ماموریت هیات مدیره یکی از عواملی که باعث میشود کل اعضا هیات مدیره برکنار شوند و ماموریت آنها پایان یابد و دوباره انتخابات انجام شود، این حالت مانند سایر موارد بیان شده در بالا نمیباشد و فقط یک نفر برکنار نشده و کلیه اعضا هیات مدیره برکنار میگردند.
پایان یافتن ماموریت هیات مدیره حالتی است که سه نفر از اعضا هیات مدیره به دلایل مختلف از جمله فوت و عزل و استعفا و غیره از هیات مدیره خارج شود در این صورت مجمع عمومی تشکیل میگردد و دوباره کلیه اعضا هیات مدیره انتخاب میشوند. ممکن است همان اعضای هیات مدیره سابق دوباره انتخاب شوند که مانعی در این خصوص وجود ندارد و قانونی میباشد.
به عنوان مثال: اگر هیات مدیره یک ساختمان ۱۰ نفر باشند و سه نفر از آنها به دلیل استعفا از سمت مدیر ساختمان کناره گیری کند سایر اعضا و هفت نفر باقی مانده نیز برکنار میشود و انتخابات دوباره انجام میشود.