سلب حضانت در صورت اعتیاد پدر

سلب حضانت در صورت اعتیاد پدر
حقوق خانواده 1401/07/25 261

خبرگزاری میزان – پس از جدایی پدر و مادر، حضانت فرزندان و مراقبت‌ها و حمایت‌های جسمی و عاطفی از آنها به عنوان موضوعی مهم، نیازمند اهتمام والدین و پیش بینی قوانین کارآمد در این حوزه می‌باشد تا پس از طلاق، مصلحت‌های کودکان حفظ شده و سلامتی جسمی و روانی آنان با مخاطره مواجه نگردد.

لذا هر امری که سبب شود مصالح فردی یا اجتماعی کودک تحت حضانت به خطر افتد، می‌توان به دادگاه مراجعه کرده و تقاضای لغو و سلب حضانت از دارنده آن را نمود که اعتیاد پدر، یکی از این موارد است.

سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد

به موجب ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی از سلب حضانت والدین صحبت شده است و برخی از مواردی که می‌تواند سبب سلب حضانت از پدر یا مادر شود، ذکر گردیده است که اعتیاد نیز یکی از آنها است. بر اساس ماده مذکور:

هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می‌تواند به تقاضای اقربای طفل و یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند. موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:

– اعتیاد زیان آور به الکل، مواد مخدر و قمار؛

– اشتهار به فساد اخلاق و فحشا؛

– ابتلا به بیماری‌های روانی با تشخیص پزشکی قانونی؛

– سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا، تکدی گری و قاچاق؛

– تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

چنانچه به دلیل جدایی والدین، حضانت فرزند مشترک، بر عهده مادر قرار گرفته، اما به دلایلی مانند ازدواج مجدد یا جنون، صلاحیت نگهداری از طفل را از دست دهد، مرد می‌تواند با تکمیل نمونه دادخواست حکم حضانت پدر و ارائه آن به دادگاه خانواده، درخواست خود را برای حضانت طفل، به دادگاه تقدیم نماید. در این صورت، مدارک لازم، از جمله استشهادیه و گواهی پزشک معالج، باید ضمیمه دادخواست گردیده و تقاضای پدر، از طریق ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی، به دادگاه ارسال گردد.

البته ذکر این نکته ضروری است که امکان سلب یا لغو حضانت فرزند به دلیل اعتیاد، مختص به پدر نیست و در صورت اعتیاد زیان آور مادر نیز می‌توان برای سلب حضانت از وی اقدام کرد.

دادخواست سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد

همانگونه که اشاره شد، اعتیاد مضر و زیان آور به مصلحت کودک می‌تواند یکی از موجبات لغو یا سلب حضانت از پدر یا مادر باشد. به این منظور، شخص ذینفع می‌تواند دادخواستی را در این خصوص تهیه کرده و تقاضای رسیدگی به آن را در دادگاه صالح نماید. در رابطه با نحوه تنظیم این دادخواست نکات زیر حائز اهمیت است:

در قسمت تعیین خواسته و بهای آن می‌توان عبارت «صدور حکم مبنی بر سلب حضانت فرزند مشترک از خوانده به دلیل اعتیاد» را ذکر کرد. در قسمت دلایل و منضمات دادخواست سلب حضانت از پدر نیز می‌توان به هر گونه دلیلی که مبنی بر اعتیاد پدر به مواد مخدر، روان گردان، الکل و یا قمار باشد استناد نمود تا با عنایت به آنها، قاضی بتواند حکم سلب حضانت از پدر به خاطر اعتیاد را صادر کند.

به عنوان نمونه در این رابطه استناد به نظریه پزشکی مبنی بر تایید اعتیاد پدر، شهادت شهود و مطلعان و همچنین تقاضای انجام تحقیقات محلی در این زمینه می‌تواند در اثبات موضوع تعیین کننده باشد.

پس از تنظیم دادخواست سلب حضانت از پدر به دلیل اعتیاد، بایستی دادخواست را به علاوه ضمائم آن به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی ارائه نمود تا این دادخواست در سامانه قضایی ثبت شود و به دادگاه ارجاع گردد. لازم به ذکر است که دادگاه صلاحیت دار برای رسیدگی به دادخواست لغو حضانت از پدر به خاطر اعتیاد، دادگاه خانواده می‌باشد.

 

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است