کاهش هزینه‌ها با الکترونیکی شدن فرایند دادرسی/ بیش از ۲۲ هزار دادرسی در استان خراسان جنوبی

کاهش هزینه‌ها با الکترونیکی شدن فرایند دادرسی/ بیش از ۲۲ هزار دادرسی در استان خراسان جنوبی
گلچین اخبار 1401/07/25 261

خبرگزاری میزان – امروزه اهمیت فناوری اطلاعات به منظور افزایش سرعت و دقت فعالیت‌های مختلف سازمان‌ها و در نتیجه بالا بردن بهره وری آنها به روشنی مشخص شده است. خصوصا سازمان‌هایی که بخش‌های مختلف آن در مناطق جغرافیایی پراکنده و دور از هم قرار گرفته‌‌اند و یا موسساتی که موظف به انجام کارهای متنوع و متعدد هستند بسیاری از مشکلات خود را از طریق این فناوری رفع می‌کنند، از جمله این سازمان‌ها قوه قضاییه است.

بهره گیری از فناوری‌های نوین به عنوان یکی از اولویت‌های دستگاه قضایی و مرکز آمار و فناوری اطلاعات این قوه قرار گرفته و اقدامات گوناگونی در این حوزه انجام شده است. یکی از این اقدامات برگزاری جلسات دادرسی به صورت الکترونیک است. جلساتی که با بهره گیری از فناوری اطلاعات و به صورت برخط برگزار می‌شود و در آن تکریم حقوق شهروندان مورد توجه قرار می‌گیرد.

الکترونیکی شدن دادرسی‌ها روندی است که بیش از یک دهه در کشورهای پیشرفته مورد استفاده قرار می‌گیرد. منظور از دادرسی الکترونیکی، بهره برداری از ابزارها و روش‌های الکترونیکی ارتباطی برای طرح دعوی در دادگاه و انجام فرایند دادرسی از تسلیم دادخواست و شکواییه و اوراق قضایی تا رسیدگی به دعوی و دلایل صدور رای و اجرای آن است.

حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضاییه شانزدهم شهریورماه سال جاری در دیدار با رئیس دیوان عالی اندونزی با اشاره به توسعه ارائه خدمات الکترونیکی در قبال زندانیان، اظهار کرد: با هوشمندسازی صورت گرفته و تدابیر اتخاذ شده، بدون آنکه زندانی به دادگاه اعزام شود از داخل زندان با دادگاه به صورت صوتی و تصویری ارتباط برقرار می‌کند و این موضوع در حال توسعه است. همچنین مقدمات ملاقات الکترونیکی و تصویری زندانی با اعضای خانواده خود در ایران فراهم است.

حجت الاسلام والمسلمین علی موحدی راد رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی در گفت‌وگو با میزان با بیان اینکه برگزاری جلسات دادرسی به صورت الکترونیک ویژگی‌ها و مزایای فراوانی برای مردم به همراه داشته است تاکید کرد: با نظر سنجی‌های به عمل آمده ۹۹ درصد از شرکت کنندگان در دادرسی‌های آنلاین اعلام کرده‌‌اند که موافق ادامه طرح دادگاه‌های آنلاین هستند و ۹۸ درصد از شرکت کنندگان هم اعلام داشته‌‌اند که برگزاری این نوع از دادرسی‌ها باعث کاهش هزینه‌های آنان می‌شود.

رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه برگزاری دادرسی‌های آنلاین ضمن صرفه جویی در وقت و هزینه‌ها، تکریم حقوق شهروندان را به همراه دارد، گفت: برگزاری جلسات دادرسی با بهره گیری از فناوری‌های نوین و با در دسترس‌ترین امکانات برگزار می‌شود و فرد می‌تواند از طریق موبایل هم در این جلسات هم حضور داشته باشد. ضمن اینکه محدودیت جغرافیایی در برگزاری این جلسات وجود ندارد. فرد می‌تواند چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور در این دادرسی‌ها که به صورت برخط برگزار می‌شود حضور پیدا کند.

حجت الاسلام والمسلمین موحدی راد در ادامه با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تا پایان ۲۳ مهر بیش از ۲۲ هزار و ۸۰۰ دادرسی الکترونیک توسط دستگاه قضایی استان خراسان جنوبی برگزار شده است تاکید کرد: با اقدامات صورت گرفته و تلاش همکاران در خراسان جنوبی این استان رتبه اول کشور را در خصوص برگزاری این نوع از جلسات دادرسی را کسب کرده است.

او گفت: برگزاری این نوع جلسات تنها محدود به داخل کشور نیست. تاکنون ۱۹ دادگاه آنلاین برای افرادی که خارج از کشور حضور دارند، برگزار شده است. افراد از کشورهایی مانند هلند، آمریکا، ترکیه، کره جنوبی، کانادا، انگلیس، یونان و برخی دیگر از کشورها به صورت برخط و بدون نیاز به حضور فیزیکی در این دادرسی‌ها شرکت کرده اند.

رئیس کل دادگستری استان خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه علاوه بر دادرسی الکترونیک میان مردم، یک نوع دادرسی دیگر که به مامور بدرقه معروف است نیز میان زندانیان برگزار می‌شود گفت: در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد این نوع از دادرسی‌ها در استان خراسان جنوبی به صورت الکترونیک برگزار می‌شود.

او به برگزاری اولین دادگاه علنی به صورت برخط برای دانشجویان دانشکده حقوق خبر داد و افزود: برابر اصل ۱۶۵ قانون اساسی و در راستای سند تحول و تعالی قوه قضاییه و به منظور بهره برداری از فناوری‌های نوین در ترویج و گسترش حقوق، آموزش، انتقال تجربیات و برای اولین بار، دستگاه قضایی خراسان جنوبی با ابتکار و کمک فناوری اطلاعات و هماهنگی با دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی، جلسه رسیدگی در شعبه ۳ تجدید نظر استان را با اعلام رضایت طرفین پرونده به صورت برخط برگزار کرد که این موضوع با استقبال اساتید و دانشجویان همراه شد.

رئیس کل دادگستری استان خراسان جنوبی در ادامه به اقدامات انجام شده در راستای شناسایی محکومان متواری پرداخت و گفت: با فراهم سازی امکان ثبت مشخصات مجلوبین و محکومین متواری در سیستم و اطلاع رسانی سریع، به محض ورود شخص به هر کدام از حوزه‌های قضایی و شعب دادگستری استان این افراد شناسایی می‌شوند. تاکنون ۶ هزار و ۵۹ نفر از این طریق شناسایی و دستگیر شده اند.

او در ادامه به طراحی و پیاده سازی نرم افزارها و سامانه‌ها با هدف ارائه خدمات بیشتر و بهتر به مردم پرداخت و گفت: نرم افزار کمیسیون عفو، سامانه پالایش و بازبینی پرونده اجرای احکام مدنی، سامانه ارزیابی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، سامانه ارزیابی شعب، سامانه وکلای تسخیری، سامانه موارد قانونی ابلاغ و دیگر سامانه‌های طراحی شده نقش مهمی در ارائه خدمات با کیفیت‌تر به مردم داشته است.

 

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است