رئیس کل دادگستری کهگیلویه و بویر احمد: کارشناسان یکی از عناصر مهم در تحقق دادرسی عادلانه در پرونده‌های قضایی هستند

رئیس کل دادگستری کهگیلویه و بویر احمد: کارشناسان یکی از عناصر مهم در تحقق دادرسی عادلانه در پرونده‌های قضایی هستند
گلچین اخبار 1401/06/19 261

خبرگزاری میزان-نشست تعاملی رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری با رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد به منظور هماهنگی بیشتر بین دادگستری و کانون کارشناسان رسمی دادگستری در جهت تعیین کارشناسان با حضور مقامات ارشد قضایی استان و کانون کارشناسان مرکز و مرکز کارشناسان رسمی دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد در یاسوج برگزار شد.

نگین تاجی در این نشست در سخنانی به نقش برجسته ی کارشناسان در پرونده های قضایی اشاره کرد و افزود: نقش ‌برجسته کارشناس یکی از عناصر مهم در تحقق دادرسی عادلانه، در پرونده های قضایی است، که بخش اعظمی از پرونده های قضایی در قالب های متفاوت را به خود اختصاص داده است.

وی در خصوص نقش حساس کارشناسان در پرونده های قضایی افزود: نقش کارشناس را به نوعی می‌توان شبیه کار قضایی دانست که بنا بر اهمیت مسئله ی مذکور، خصوصیات قاضی در نامه ۵۳ نهج البلاغه، باید در کارشناسی هم باشد.

نگین تاجی گفت: وجه دیگر تحقق دادرسی عادلانه به وجود قاضی علمی و مسلط به قوانین و دارای فرصت تحقیق و بررسی است، به نوعی که در کوتاه ترین زمان ممکن، بهترین و دقیق ترین قرار ارجاع امر به کارشناس را با توجه به عنصرشناسی و ارکان شناسی دعاوی و جرایم صادر کند.

وی در ادامه بیان کرد: با توجه به اینکه کارشناس تخصصی فنی دارد اطلاعات حقوقی متناسب با فن را ندارد، ضرورت دارد مسئله مذکور در دستورالعمل های آموزشی و سیاست‌گذاری‌های کلان مورد توجه ویژه قرار گیرد.

وی افزود: به طور مثال کارشناسان رشته کشاورزی و منابع طبیعی ضرورت دارد که، مراحل چندگانه اصلاحات ارضی و تاریخ قوانین و تفاوت و تأثیر آن در حقوق مراجعان را بداند، یا اینکه در صورتی که کارشناسی به شیوه‌های تقسیم اطلاعی نداشته باشد، نمی‌تواند در تقسیم مال مشاع اظهار نظر دقیقی داشته باشد.

نگین تاجی در ادامه گفت: در سایر رشته ها مثل امور بانکی در خصوص مسائل و مفاهیم مربوط به خسارت و خسارت تأخیر و نحوه محاسبه آن یا شرایط عمومی پیمان و اشراف بر قوانین و مقررات دولتی و تحلیل صحیح وضعیت حقوقی قرارداد از مسائل مهمی است که ضرورت دارد کارشناس علاوه بر تخصص فنی، اطلاعات حقوقی کافی کسب کند و گرنه به علت تأخیر در اظهار نظر کارشناس، در نتیجه اطاله دادرسی از نتایج عدم توجه به این مهم است.

وی در خصوص اجرای سریع و دقیق دستورالعمل های کارشناسی و دستورات قضایی و پرهیز از اطاله دادرسی تأکید کرد: پیشنهاد می شود آموزش های حقوقی و فنی پیش بینی و کارگروه‌های مشترک علمی در رشته های تخصصی تشکیل و ایجاد شود چون به طور مثال در خصوص مسائل بانکی از کارشناسان بانکی، قضات و کارشناسان رسمی دادگستری استفاده شود.

در ادامه این نشست سید وحید موسویان اظهار کرد: برگزاری جلسات متعدد با ارکان کانون کارشناسان استان و گروه های تخصصی و دادیاران و داستان های انتظامی، مکاتبه و توجیه قضات در خصوص رعایت تعرفه دستمزد کارشناسان به عنوان یک شاخص استاندارد در اجرای ماده ۲۹ قانون کارشناسان رسمی دادگستری و ۲۶۴ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی، تعیین تکلیف و به روزرسانی رسیدگی به تخلفات انتظامی کارشناسان و فراهم کردن زمینه راه‌اندازی سامانه «کارداد» برای ارتباط با کارشناسان با دادگستری استان، از جمله اقداماتی است که جهت تقویت کانون و نظارت، اعمال شده است.

معاون قضایی دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد در ادامه با اظهار اینکه انتخاب دادستان کانون توسط کارشناسان اثرات نامطلوبی بر رسیدگی ها در دادسرای انتظامی کانون دارد، تصریح کرد: ضرورت دارد قوانین و مقررات در این خصوص اصلاح شود.

وی افزود: ایجاد پایگاه مجازی آموزش و تهیه فایل های صوتی و تصویری و جزوه از بهترین اساتید کارشناسی، در رشته های مختلف و بارگذاری در کارتابل هر کارشناس و برگزاری آزمون و به طور کلی در نظر داشتن آموزش به عنوان یک آیتم مهم جهت ارتقاء کارشناسی ضرورت دارد.

موسویان گفت: راه اندازی سامانه ارتباط کارشناس با دادگستری استان «کارداد» در سراسر کشور جهت ساماندهی امور کارشناسان و تکریم کارشناس و انجام بازرسی سالانه از کانون ها و تهیه فرم های استاندارد بازرسی از تمامی واحدها و رتبه بندی کانون ها، نیز پیشنهاد می شود.

در ادامه این نشست دادخواه نیز در سخنانی ضمن تشکر از دادگستری استان به خاطر ارتباط تنگاتنگ و همکاری صمیمانه با کانون کارشناسان در سخنانی گفت: ضرورت رعایت عدالت توزیعی در ارجاع امر به کارشناس ای توسط قضات و ادارات و تهیه نرم‌افزاری در این خصوص و راه اندازی در ماه‌های آتی از مهمترین مسائل کانون کارشناسان رسمی دادگستری است.

رئیس شورای عالی کانون کارشناسان رسمی دادگستری گفت: ضرورت فعال شدن نقش نظارتی کانون و تهیه فرم ها در بازرسی و ضرورت ایجاد معاونت امور استانها نیز از مهمترین ضروریات کانون کارشناسان است.

وی افزود: در حوزه توجه ویژه بر آموزش در ارتقاء و تعیین صلاحیت کارشناسان نیز از دیگر برنامه‌های مرکز امور کارشناسان رسمی دادگستری است.

وی اظهار کرد: ضرورت اخذ توضیح از مدیران توسط سازمان بازرسی جهت نظارت بر مدیران در ارجاع امر به کارشناسی و اجرای سامانه «سادا» در دولت از مهمترین برنامه های کانون شورای عالی کانون کارشناسان کشور می باشد.

 

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است