نشست فناوری‌های نوین، هوش مصنوعی و متاورس برای دادگستری برگزار شد

نشست فناوری‌های نوین، هوش مصنوعی و متاورس برای دادگستری برگزار شد
گلچین اخبار 1401/06/05 261

خبرگزاری میزان- نشست فناوری‌های نوین، هوش مصنوعی و متاورس برای دادگستری صبح امروز به همت پژوهشکده مطالعات راهبردی در سالن همایش‌های شهید بهشتی برگزار شد.

رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه در این نشست گفت: یکی از وظایف پژوهشگاه قوه قضاییه به عنوان مرکز علمی دستگاه قضایی، حل مسائل مربوط به قوه قضاییه است. این پژوهشگاه در سال جاری برنامه‌های مختلفی دارد که یکی از آنها ورود به حوزه هوش مصنوعی و متاورس برای برخی از مشکلات و مسائل مهمی که در قوه قضاییه وجود دارد، است.

حجت الاسلام والمسلمین هادی گفت: یکی از موضوعاتی که موجب نارضایتی کارکنان قوه قضاییه و مردم شده است، مسئله تراکم پرونده‌ها و اطاله دادرسی است.

وی ادامه داد: این امکان‌سنجی وجود دارد که با کمک فناوری‌های نوین هوش مصنوعی، بخشی از مشکلات قوه قضاییه را رفع کرد. در نگاه اول شاید ارتباطی بین این دو حوزه نباشد؛ زیرا آن چیزی که ما از هوش مصنوعی شنیدیم بیشتر در مسائل مربوط به کسب‌و‌کار، تجارت و این حوزه‌ها است و ورود به حوزه علوم انسانی و به طور ویژه حوزه قوه قضاییه در کشور دیده نشده است.

حجت الاسلام والمسلمین هادی ادامه داد: برای اولین بار در کشور پژوهشگاه قوه قضاییه پیشگام شده و می‌خواهد این امکان‌سنجی را انجام دهد که آیا می‌توانیم از هوش مصنوعی استفاده و آن را وارد فضای قوه قضاییه کنیم تا با کمک آن به حفظ دادرسی منصفانه، اتقان آرای صادره و همچنین کم‌شدن پرونده‌ها گام برداشت.

رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه نیز در این برنامه گفت :در دستوراتی که مقام معظم رهبری به ریاست قوه قضاییه دادند، استفاده از فناوری‌های نوین مطرح بود که یکی از آنها می‌‌تواند بحث هوش مصنوعی باشد.

محمد کاظمی‌فرد گفت: در مرکز اطلاعات قوه قضاییه داده‌محوری بحثی پرکاربرد است؛ اما آیا هوش مصنوعی جای ما را می‌گیرد یا کنار ما می‌ایستد بحث مهمی است.

وی ادامه داد: رویکرد بر این است که سعی کنیم هوش مصنوعی ابزاریبرای انجام بهتر کارها باشد؛ اما در این حوزه چالش‌ها ساده نیستند.

وی تصریح کرد: در قوه قضاییه تلاش کردیم از فناوری استفاده و از هوشمندسازی بهره بریم. بحث احراز هویت یا دادگاه هوشمند آغاز شده است اما چالشی که وجود دارد این است که تکنولوژی‌ بلوغ لازم را ندارند و نیاز است مجموعه‌هایی مثل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این موضوع کمک‌رسان باشند.

کاظمی فرد گفت : از نظر پردازش و تحقیقات شبکه نیاز به ارتقا داریم .

در ادامه عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت گفت: امروزه به جهت ارزش داده‌ها، از آن به چاه نفت تعبیر می‌شود با توجه به اینکه بزرگترین داده‌ها در اختیار دستگاه‌های قضایی است؛ از این رو این داده‌ها به ثروت تعبیر می‌شود چرا که با آنالیز آن‌ها می‌توان بسیاری از مشکلات را حل کرد نه آنکه کثرت اطلاعات را مشکل تعبیر کرد.

علی اکبر جلالی گفت: اطلاع‌رسانی در هوش مصنوعی در اولویت قرار دارد؛ با اطلاع‌رسانی می‌توان از وقوع بسیاری مشکلات جلوگیری کرد از این رو از شکل‌گیری بسیاری از پرونده‌ها به دستگاه قضایی جلوگیری می‌شود.

رئیس کرسی یونسکو در آموزش و یادگیری الکترونیکی افزود: در طول دوره پاندمی کرونا استفاده از فناوری هوش مصنوعی و انجام دادگاه‌ها و محاکمات به صورت مجازی انجام شد .از این رو دادگستری هوشمند را به دلیل ترافیک پرونده ها و پرهیز از روش های سنتی و فرهنگ سازی در این زمینه باید در اولویت قرار داد.

وی در مورد چرایی شکل‌گیری دادگستری هوشمند گفت: ارائه خدمات برخط، شفاف‌سازی در امور فرآیندها، اطلاع‌رسانی به‌موقع، آموزش مجازی شهروندان، انتشار رسانه دیجیتال برای شهروندان، انتشار اخبار به‌هنگام، ارتباط بیشتر شهروندان با مسئولین دادگستری و افزایش سواد دیجیتالی مردم از جمله این مزایا است.

وی یکی از کارهای مهم در حوزه تکنولوژی در دستگاه قضایی را را ساده‌سازی مفاهیم دانست و گفت : کاهش فساد اداری به جهت شفافیت امور و کاهش زمان انجام امور برای شهروندان از جمله موضوعاتی است که به کمک تکنولوژی می‌توان به آن دست یافت.

این نشست با پرسش و پاسخ برخی پژوهشگران از مهمانان نشست در حوزه فناوری‌های نوین برای دادگستری‌ها به پایان رسید.

 

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است