سرقت ادبی جرم است

سرقت ادبی جرم است
حقوق جزا و جرم شناسی 1401/05/19 261

خبرگزاری میزان – در قانون تعریف دقیقی از سرقت ادبی نشده است با این وجود ماده ۶ قانون مطبوعات مصوب ۱۳۶۴ با آخرین اصلاحات مصوب ۱۳۸۸، به تعریف این جرم پرداخته است و بیان داشته که: «سرقت ادبی عبارت است از نسبت دادن عمدیِ تمام یا بخش قابل توجهی از آثار و نوشته‌های دیگران به خود یا غیر ولو به صورت ترجمه».

علاوه بر این سرقت ادبی در ماده ۲۳ قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان مصوب ۱۳۴۸ با اصلاحات ۱۳۸۹، نیز مورد اشاره قرار گرفته است و آمده است که هر کس تمام یا قسمتی از اثر دیگری را که مورد حمایت این قانون است به نام خود یا به نام پدید آورنده بدون اجازه او عالما یا عامدا به نام شخص دیگری غیر از خود پدید آورنده، نشر یا پخش یا عرضه کند، مجازات خواهد شد. هم چنین چاپ و نشر اثری که ترجمه شده است به نام خود یا دیگری نیز در ماده ۲۴ همین قانون جرم شناخته شده است.

با توجه به مواد فوق می‌توان گفت که جرم سرقت ادبی در موارد مختلفی مثل کپی کردن اثر دیگری به نام خود، ترجمه اثر دیگری به نام خود، انتشار ترجمه دیگری به نام خود و… صورت می‌گیرد.

مجازات سرقت ادبی

طبق تبصره ۲ ماده ۶ قانون مطبوعات، مجازات سرقت ادبی معادل حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا هفتاد و چهار ضربه خواهد بود که در ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی تعیین شده است. علاوه بر این ماد ۲۳ قانون حمایت از حقوق مولفان برای مشمولین این ماده مجازات حبس تادیبی از شش ماه تا سه سال را در نظر گرفته است و ماده ۲۴ نیز مجازات حبس تادیبی از سه ماه تا یک سال را برای مرتکبین جرم سرقت ادبی مشمول این ماده در نظر گرفته است.

 

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است