قسامه یک امر استثناء است/ قسامه زمانی اتفاق می‌افتد که ادله دیگری جز «لوث» وجود نداشته باشد

قسامه یک امر استثناء است/ قسامه زمانی اتفاق می‌افتد که ادله دیگری جز «لوث» وجود نداشته باشد
گلچین اخبار 1400/07/20 261

سید مهران ریاضی‌مند، وکیل پایه یک دادگستری در گفت‌وگو با میزان و با تشریح موارد استفاده از قسامه اظهار کرد: قسامه یک امر استثناء است که در راستای حفظ خون افراد بی‌گناه مورد استفاده قرار می‌گیرد که یا در نفی و یا در اثبات یک اتهام است. قسامه فقط در مورد جرایم علیه تمامیت جسمانی افراد پذیرفته‌است.

این وکیل دادگستری خاطرنشان کرد: این جرایم شامل جرایمی می‌شود که مجازات آن‌ها یا قصاص و یا دیه است که شامل قتل و ایجاد جراحت می‌شود.

وی اظهار کرد: علاوه بر موارد ذکر شده، نوع و خصوصیت جنایت را نیز می‌توان با قسامه اثبات کرد و می‌توان اثبات کرد جنایتی که واقع شده عمدی و یا غیرعمدی است.

ریاضی‌مند تصریح کرد: قسامه زمانی پیش می‌آید که دو شرط رعایت شود؛ شرط اول این است که «لوث» فراهم شود. یعنی اینکه ظن قوی وجود داشته باشد و شرط دوم این است که باید همراه با قرائن قوی باشد. از آنجایی که قسامه یک امر استثناء است، زمانی اتفاق می‌افتد که ادله دیگری جز «لوث» وجود نداشته باشد.

بیشتر بخوانید:

سوگند با قسامه چه تفاوت‌هایی دارد؟

این وکیل دادگستری با بیان اینکه علم قاضی اولین و محکم‌ترین دلیل از تمام دلایل و حتی مهم‌تر از اقرار است، گفت: در حدود و تعزیرات قسامه وجود ندارد.

وی تصریح کرد: نصاب قسامه در مورد قتل عمدی ۵۰ قسم و در مورد قتل شبه عمد و خطای محض ۲۵ قسم است. بر اساس قانون مجازات اسلامی، در مورد قسامه فردی که قرار است سوگند یاد کند، چه مرد و چه زن باشد تفاوتی نمی‌کند؛ البته اشخاصی که قصد شرکت در قسامه را دارند حتما باید از بستگان نسبی و یا سببی مدعی یا مدعی‌علیه باشد و در صورت عدم وجود افراد لازم برای سوگند یاد کردن، خود مدعی و یا متهم می‌توانند سوگند یاد کنند.

ریاضی‌مند در پایان با بیان اینکه قسامه در آخرین ادله اثبات دعوی در امور کیفری قرار می‌گیرد، عنوان کرد: همان‌قدر که حرمت خون یک مومن در قانون ارزشمند است، همان قدر نیز حرمت نریختن خون یک شخص غیرمجرم ارزشمند است. باید توجه داشت که یاد کردن سوگند، دارای مسئولیت حقوقی است و اگر کسی خلاف واقع اقدام به سوگند یاد کردن در دادگاه کند، بر اساس قانون مجازات خواهد شد.

 

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است