به گزارش خبرنگار کلینیک حقوقی ایران ، در پارک علم و فناوری دانشگاه علم و فرهنگ، کارگاهی تحت عنوان آشنایی با قوانین مالیاتی و اظهار نامۀ مالیاتی با تکیه بر مباحث خاص شرکت های خلاق و دانش بنیان، برگزار شده است. مدرس این کارگاه، جناب آقای فرشید رستگار، ضمن تاکید بر اهمیت آگاهی از قوانین مالیاتی برای جلوگیری از مجازات های قانونی، شرکت ها را به داشتن واحد مالی منظم و حسابداری پویا، توصیه نموده است. فرشید رستگار در این کارگاه تاکید نموده است که داشتن یک حسابدار برای شرکت های متوسط و بزرگ یک الزام و برای شرکت های کوچک، توصیۀ مؤکد می باشد. چرا که یک حسابدار ماهر ضمن آگاهی از قوانین مالیاتی، با تنظیم صحیح صورت های مالی، یک شرکت را از بحران های مالیاتی بزرگ نجات خواهد داد.
اکنون به نکات مهم گفته شده در این کارگاه می پردازیم تا مخاطبان سایت کلینیک مشاورۀ حقوقی ایران نیز از این اطلاعات محروم نمانده باشند:
نظام مالیاتی ایران به چند گروه تقسیم می شود؟
1- مالیات مستقیم:
الف) مالیات بر دارایی و ارث- مالیات بر نقل و انتقالات- حق تمبر- حق سرقفلی
ب) مالیات بر درآمد- مالیات بر مشاغل- مالیات بر حقوق- مالیات بر مستقلات- مالیات بر شرکتها- مالیات بر کشاورزی (معاف)
2- مالیات غیرمستقیم:
الف) مالیات بر مصرف مثل مواد غذایی،سیگار و حق اشتراک تلفن- فرآورده های نفتی- درصدی از ارزش خودروهای داخلی و انتقالات آن
ب) مالیات بر واردات _ حقوق گمرکی _ سود بازرگانی _ حق ثبت سفارش و سایر
انواع مالیات های مستقیم:
الف) مالیات بر دارایی:
1- حق تمبر
2- مالیات بر ارث
3- مالیات بر املاک
4- مستقلات مسکونی خالی
5- اراضی بایر
نکته: موارد ۴,۵ در قانون مالیات های قدیم بودن
ب) مالیات بر درآمد:
1- مالیات بر درآمد املاک
2- مالیات بر درآمد حقوق
3- مالیات بر درآمد کشاورزی
4- مالیات بر درآمد مشاغل
5- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
6- مالیات بر درآمد اتفاقی
7- مالیات بر مجموع درآمد ها ( در قانون جدید حذف شد )
مشمولین مالیات بر طبق مادۀ یک قانون مالیات های مستقیم:
1- کلیه ی مالکین ( اعم از حقیقی و حقوقی ) نسبت به اموال و املاک خود واقع در ایران ( مالیات بر دارایی )
2- اشخاص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به درآمد های که در ایران و یا خارج از ایران تسهیل می کنند ( مالیات بر درآمد )
3- اشخاص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به درآمد های که در ایران تسهیل می کنند.( مالیات بر درآمد )
4- اشخاص غیر ایرانی (حقیقی یا حقوقی ) نسبت به درآمد های که در ایران یا از ایران کسب می کنند.( مالیات بر درآمد )
5- اشخاص حقوقی ایرانی نسبت به درآمد های که در ایران یا خارج از ایران کسب می کنند. (مالیات بر درآمد)
بر طبق مادۀ 2 قانون مالیات های مستقیم، چه کسانی مشمول مالیات نمی شوند؟
1- وزارتخانهها و موسسات دولتی.
2- دستگاههایی که بودجه آنها وسیله دولت تأمین میشود.
3- شهرداریها و دهیاری ها
نکته: اعمال این ماده از زمان تاسیس دهیاری های کشور می باشد.مالیات هایی که قبل از لازم الاجراشدن این قانون به دهیاری ها تعلق گرفته و اخذ شده است، مشمول معافیت این قانون نمی شود.
4- بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری.
نکته: شرکتهایی که تمام یا قسمتی از سرمایه آنها متعلق به اشخاص و موسسههای مذکور در بندهای فوق باشد، سهم درآمد یا سود آنها مشمول حکم این ماده نخواهد بود. حکم این تبصره مانع استفاده شرکتهای مزبور از معافیتهای مقرر در این قانون، حسب مورد، نیست.
نکته: درآمدهای حاصل از فعالیتهای اقتصادی از قبیل فعالیتهای صنعتی، معدنی، تجاری، خدماتی و سایر فعالیتهای تولیدی برای اشخاص موضوع این ماده، که به نحوی غیر از طریق شرکت نیز تحصیل میشود، در هر مورد به طور جداگانه به نرخ مذکور در ماده (105) این قانونمشمول مالیات خواهد بود.
سال مالیاتی :
عبارت است از یک سال شمسی که از اول فروردین ماه هرسال شروع و به آخر اسفند ماه همان سال ختم می شود. در مورد اشخاص حقوقی مشمول مالیات که سال مالی آنها به موجب اساس نامه با سال مالیاتی تطبیق نمی کند.درآمد سال مالی آنها به موجب سال مالیاتی مبنای تشخیص مالیات قرار می گیرد.و موعد تسلیم اظهار نامه و تراز نامه و حساب سود و زیان و سر رسید پرداخت مالیات آنها چهار ماه شمسی پس از سال مالی می باشد.
نرخ مالیات:
1- مقطوع: مثل ماده 105 نرخ 25% اشخاص حقوقی- یعنی 25% از سودی که مشخص می کنند باید مالیات بدهند- این مبلغ اقساطی نیز پرداخت می شود.به صورت توافقی اگر اقساطی باشد سود تعلق می گیرد به مبلغ 25%درصد – ماده 59 نقل و انتقال املاک در صورت اقساطی کردن در آخرین مبلغ چک 80% نیز می توانند تخفیف بگیرند.
*80% جریمه مالیات عملکرد بخشیده می شود. ولی اصل آن بخشیده نمی شود.
2- تساعدی: ماده 131 درآمد اشخاص حقیقی ( مالیات حقوق ) مثل اینکه شما در المپیاد برنده شده باشید مبلغ مالیات اون جایزه رو از ماده 131 بدست می آورند. مثلا مقداری از درآمد معاف و از یه مبلغی به بالا درصدی مشمول مالیات می شود.(ماده 20مالیات بر ارث
ضریب مالیاتی :
ضریب مالیاتی مشخص می کند چه مقدار از درآمد مشمول مالیات است . خود ممیزان کتابی دارند به اسم کتاب ضرایب یعنی موقعی که میخواهند علی الرس کنند شرکت رو ( نمی توانند سود شرکت را تشخیص بدهند) میبینند که که دفاتر کتمان دارد .مثلا می گوئیند سود شما بیشتر است شما دارید کمتر نشون می دید و در آن موقع دفاتر را رد می کنند.علی الرس بر اساس این است که یک ضریب مالیاتی بر اساس نوع فعالیت شرکت یا کالا در آن کتاب ضرایب شما را مشمول مالیات می کنند.
خودشان تشخیص می دهند فروش شما چقدر بوده است و از مبلغ فروش شما 80% رو هزینه می کنند. و مابقی را متغییر نسبت به فعالیت ضریب می بندند.
نرخ مالیاتی:
مشخص می کند چه مقدار از درآمد مشمول مالیات. باید مالیات پرداخت کند.
اهمیت رسیدگی به مالیات شرکت ها:
ممکن است برایتان سوال پیش آید که اگر شرکتی مالیات خود را پرداخت نکند، چه اتفاقی می افتد؟ طبق مقررات مالیاتی کلیه شرکت های ثبت شده در اداره ثبت شرکت ها، بایستی مالیات پرداخت کنند و در صورت عدم توجه به پرداخت مالیات، تبعات سنگینی تحمیل می شوند که می توان به محرومیت آنها در استفاده از تسهیلات و مزایای قانونی و پرداخت جرائم مالیاتی اشاره کرد. از سوی دیگر برای رسیدگی به مالیات شرکت ها و جرایم آنها، خود اداره مالیات این کار را انجام می دهد.
از این رو رسیدگی به مالیات شرکت ها برای هر نوع شرکتی ضروری می باشد و صاحبان شرکت ها باید پس از ثبت شرکت نسبت به این عمل اقدام کنند و این اقدام برای این انجام می شود که شرکت هر ساله باید صورت حساب دارایی خود را برای مشخص کردن مالیات به حوزه تعیین شده ارائه دهد. علاوه بر مشخص کردن حوزه باید نسبت به پلمپ نمودن دفتر های تجاری خود در هر سال مالی نیز اقدام نماید.
محاسبه رسیدگی به مالیات های شرکت به چه صورت است؟
لازم است بدانید که برای رسیدگی به مالیات شرکت ها و همچنین محاسبه مالیات باید سال مالی تعیین شود. سال مالی به مدت زمانی گفته می شود که فرد حقوقی باید در پایان آن باید به امور مالی خود رسیدگی کند و الزامی ندارد که منطبق با سال شمسی باشد. سال مالی برای افراد حقوقی از اول فروردین ماه تا پایان اسفند ماه سال جاری می باشد به جز سال اول که شروع سال مالی از زمان تاریخ تاسیس شرکت می باشد. افراد حقوقی بعد از رسیدگی به حساب های خود باید آنها ار طبق یک اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و ضرر به سازمان مربوطه ارائه گردد.
با ارائه اظهارنامه از سوی افراد حقوقی، اداره امور مالیاتی مکلف به رسیدگی به اظهارنامه و بررسی آن است. مدت زمان رسیدگی به اظهارنامه افراد حقوقی جهت رسیدگی به مالیات شرکت ها حداکثر یک سال پس از انقضای مهلت ارائه اظهارنامه است و اگر در این مدت ابلاغیه ای از طرف اداره امور مالیاتی اعلام نگردد، به معنای تایید اظهارنامه و در واقع قطعی شدن آن است.
اما لازم است بدانید که عدم ارائه اظهارنامه و به طور کلی عدم رسیدگی به مالیات شرکت ها سبب دریافت مقادیر سنگینی از هزینه ها و جریمه هایی می شود بنابراین لازم است که بلافاصله اقدامات مربوط به رسیدگی به مالیات شرکت ها را انجام دهید تا درگیر مشکلات احتمالی نشوید.
رسیدگی به مالیات شرکت ها که فعالیتی ندارند چگونه است؟
ممکن است یک شرکت بعد از ثبت خود به دلایل مختلفی از جمله ورشکستگی، دلسرد شدن از کار، به وجود آمدن اختلاف بین شریک ها و وضعیت اقتصادی نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد و به عبارتی گردش مالی این شرکت صفر است و هیچ خرید و فروشی صورت نمی گیرد و یا هیچ قراردادی در شرکت بسته نمی شود.
شرکت ثبت شده ای که هیچ فعالیتی ندارد باید تمام اقداماتی را که شرکت ثبت شده با فعالیت را انجام می دهد، انجام دهد و علاوه بر موارد ذکر شده باید در پایان سال مالی، در زمان رسیدگی به مالیات شرکت ها نامه عدم فعالیت را به اداره امور مالیانی ارائه دهد. همچنین در زمان رسیدگی به مالیات شرکت ها بهتر است بدون فعالیت باید به موارد زیر دقت کرد:
شرکت ثبت شده ای که هیچ فعالیتی ندارد نیز باید پرونده امور مالیاتی، تشکیل دهد.
شرکت، در هر سالی که فعالیت نداشته باشد، باید اعلام کند.
هیچ گونه معامله ای مالی و فاکتور خرید و فروشی به نام خود شرکت و یا صاحبان آن ثبت نشده باشد.
اظهارنامه مالیات و همچنین مالیات بر ارزش افزوده به صورت سفید به اداره امور مالیاتی ارائه گردد.
معافیت ها و امتیازات مهم برخی شرکت ها در مورد مالیات ها:
بر اساس قوانین موجود، در جدول شماره (6) اظهارنامه مالیاتی، 19مورد معافیت وجود دارد که شرکتها میتوانند همزمان برای همه یا برخی از این معافیتها تقاضا دهند. معافیتهای مربوط به قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانشبنیان مندرج در جدول شماره (6) اظهارنامه مالیاتی عبارت است از:
الف- ردیف 15 جدول 6 اظهارنامه: شرکتهای دانش بنیان (بخش الف ماده 3 قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان)
ب- ردیف 16 جدول 6 اظهارنامه: واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی واقع در پارکهای علمی و فناوری (ماده 9 قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان)
تفاوتهای اصلی بین دو نوع معافیت فوق الذکر و فرآیندهای اجرایی آن به قرار زیر است:
معافیت مالیاتی |
توضیحات |
معافیت مالیاتی موضوع ماده 3 قانون |
1 - برای شرکتهای دانش بنیان مورد تایید کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان می باشد. |
2 - به مدت 15 سال از زمان تایید شرکت اعمال خواهد شد. |
|
3 – مقررات اجرایی آن در دستورالعمل ماده 22 آیین نامه اجرایی قانون و طی بخشنامه شماره 20384/200/ص مورخ 16/11/1392 ابلاغ شده است. |
|
4 – برای سال مالی 1393 بر اساس بخشنامه شماره 200/94/84 مورخ 94/08/24 اقدام می شود. |
|
معافیت مالیاتی موضوع ماده 9 قانون |
1 - برای واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی مستقر در پارک علم و فناوری میباشد. |
2 - به مدت 20 سال از تاریخ صدور مجوز توسط رئیس پارک علم و فناوری با تعامل با اداره کل مالیاتی ذیربط اعمال می شود. |
|
4 – مقررات اجرایی آن در بخشنامه شماره 200/9113/ص مورخ 92/05/20 ابلاغ شده است. |
شایان ذکر است که اعمال معافیت موضوع ماده (3) قانون نسبت به درآمد ناشی از فعالیتهای دانش بنیان مطابق مصادیق ذکر شده در فهرست ارسالی از سوی کارگروه، مانع از اعمال معافیت موضوع ماده (9) قانون در خصوص واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی مستقر در پارکهای علم و فناوری از تاریخ صدور مجوز توسط مدیریت (رئیس) پارک و نسبت به درآمدهای حاصل از فعالیتهای مذکور در مجوز که صرفا در پارکهای علم و فناوری تحقق می یابد نخواهد بود.