دفاع وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در صحن علنی مجلس از برنامه‌های خود

دفاع وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در صحن علنی مجلس از برنامه‌های خود
گلچین اخبار 1400/06/02 261

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «سیدجواد ساداتی نژاد» روز دوشنبه در جلسه رای اعتماد مجلس شورای اسلامی با تشریح برنامه های خود، با بیان اینکه کشاورزی ضامن امنیت غذایی کشور است، اظهار داشت: دولت ها در جهان عهده‌دار تامین غذای مردم هستند و این موضوع در قانون اساسی نیز تاکید شده است.

وی با بیان اینکه امنیت غذایی اولویت نخست کشورها است، تصریح کرد: امروز در جهان امنیت غذایی ارتقا پیدا کرده و از تامین نیاز غذایی به قدرت غذایی رسیده است و اقتدار غذایی همپای اقتدار نظامی در جهان مورد اهمیت قرار دارد.

ساداتی نژاد با بیان اینکه در بین کشورها برای قدرت غذایی رقابت وجود دارد، خاطرنشان کرد: در جهان امروز محصولات کشاورزی تولیدکننده قدرت هستند و در ایران نیز به لحاظ منابع و دسترسی به تولیدات، این بخش در موقعیت بسیار خوبی قرار دارد.

وی افزود: ۸۴ میلیون هکتار مرتع، ۱۴ میلیون هکتار جنگل، ۱۲۰ میلیون واحد دامی، ۳۵ میلیون اراضی قابل کشت، ۱۸ میلیون هکتار در حال کشت، ۲هزار و ۷۰۰ کیلومتر مرز آبی با ظرفیت شیلات از جمله منابع کشاورزی ایران است که موجب شده تا ۱۱.۶ درصد تولید ناخالص، ۱۹ درصد ایجاد اشتغال، ۲۰ درصد صادرات غیر نفتی مربوط به محصولات کشاورزی باشد.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه در اقتدار غذایی کشاورزی نیاز به تحول داریم، خاطرنشان کرد: ۴.۵ میلیون نفر بهره بردار در زمینه کشاورزی وجود دارد که شامل ۲۰ میلیون نفر جمعیت کل کشور می شود.

وی با بیان اینکه این ظرفیت قدرت کشاورزی ایران را نشان می دهد، خاطرنشان کرد: با منابع و بهره مندی درست از ظرفیت ها می توانیم جایگاه خود در حوزه غذا و کشاورزی غرب آسیا به دست آوریم زیرا امروز نگاه صرف تامین غذایی به کشاورزی وجود ندارد بلکه این بخش تولیدکننده قدرت برای جمهوری اسلامی ایران است.

ساداتی نژاد با بیان اینکه در برنامه پیشنهادی خود ۱۶ چالش شناسایی شده و ۲۵ راهبرد برای آن ارائه شده است، گفت: جهاد سازندگی برای رشد و پیشرفت کشاورزان،  توانایی برای رفع مشکلات فعالان این حوزه در بخش های مختلف، تصمیمات علمی و حذف نگاه غیراقتصادی و غیرتجاری چهار اصل اساسی برنامه های من برای وزارت کشاورزی است.

وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم با بیان اینکه در کشور ما ظرفیت کشت دیم فراوانی وجود دارد اما فراموش شده، گفت: در دنیا ۷۰ درصد محصول  از دیم و ۳۰ درصد محصولات، آبی تولید می شود اما در کشور ما برعکس است؛ عمده تولید ما آبی است و ظرفیت های دیم ما رها شده است که اکنون در برنامه توسعه و بهره وری اراضی دیم مورد تاکید قرار دارد.

ساداتی نژاد افزود: در بخش شیلات، کشور ما ظرفیت فوق العاده‌ای در اشتغال و تولید ثروت دارد. در کشوری که دو هزار و ۷۰۰ کیلومتر مرز آبی و مخازن موجود دارد، باید۵۰ درصد پرورش ماهی کشور در داخل تولید شود یعنی الگوی توسعه ساحل و دریا، پرورش ماهی در قفس، پرورش میگو در ساحل را فراموش کرده ایم، بنابراین این بخش باید حتما در برنامه مورد توجه قرار گیرد.

بروکراسی اداری در وزارت جهاد کشاورزی شکسته می شود

وی تصریح کرد: در وزارت جهاد کشاورزی تفیض اختیارات گسترده به استان ها و شهرستان ها خواهیم داشت و بروکراسی را در وزارت جهاد کشاورزی خواهیم شکست تا در استان و شهرستان برای مشکلات بخش کشاورزی، دامپروری و منابع طبیعی تصمیم گیری شود و از غرفه های تولید کشاورزی این کشور به صورت ویژه حمایت می کنیم.

ساداتی نژاد درباره حرکت به سمت کشاورزی تجاری گفت: کشاورزی ما معیشتی است در حالی که باید کشاورزی به سمت کشاورزی تجاری حرکت کنیم؛ این موضوع باعث جهش تولید در کشور است و برای تحقق این موضوع چند اتفاق را در برنامه دیدیم و اجرایی می کنیم.

وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: کشاورزی قراردادی است؛ تا کی کشاورز ما محصولاتی مانند پیاز و سیب زمینی، صیفی جات روی دستش بماند؟ در هیچ جای دنیا چنین روشی وجود ندارد. در دنیای امروز بذری کاشته نمی شود، مگر اینکه مشتری آن بذر مشخص باشد. این هدف در طول برنامه و ۴ سال آینده پیگیری خواهد شد.

یک درصد تولید کشور کشاورزی قراردادی است

ساداتی نژاد با بیان اینکه ما کشاورزی قراردادی را رویه خواهیم کرد، افزود: امروز یک درصد تولید کشور کشاورزی قراردادی است ولی در دنیا متوسط ۴۰ درصد است؛ بنابراین تلاش داریم کشاورزی به این صورت، به ویژه برای خرده مالکان سودمند شود. این امر بدان معناست که کشاورزانی که کشت می کنند، قبلش با صنایع مربوطه قرارداد بسته باشند و مورد حمایت قرار گیرند تا کشاورزی که پول ندارد، محصولش بیمه شده و عملکردش افزایش پیدا کند.

وی اضافه کرد: زنجیره ارزش و صنایع تبدیلی را در قطب های تولید رونق خواهیم داد تا از کشاورزی قرادادی حمایت کند.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی تصریح کرد: کشاورزی را بر مبنای اقلیم توسعه خواهیم داد؛ در دشت های کشور با توجه به وضعیت بیلان آبی طرح کشاورزی پایدار در همه دشت های کشور طراحی خواهد شد و بر مبنای توان اکولوژیکی که در منطقه وجود دارد و در لایحه سنواتی هر کدام از این دشت ها، برای اجرای الگوی کشت، ردیف مستقل خواهند گرفت.

اجرای الگوی کشت؛ یک بار برای همیشه 

وی با بیان اینکه اجرای الگوی کشت برای کشاورزی تجاری یک ضرورت است، اضافه کرد: اتفاقا یکی از مواردی که باید یک بار برای همیشه حل کرد، اجرای الگوی کشت است. در همه برنامه ها آمده وزارت جهاد الگوی کشت را اجرا کند. در برنامه ششم هم آمده است اما چرا اجرا نشده است؟

ساداتی نژاد توضیح داد: ما در علم و تکنیک در کشور مشکل نداریم اما در اجرا دچار مشکل بوده ایم یعنی کشاورز خربزه، طالبی و هندوانه کار است و اگر بخواهد گیاه دارویی بکارد که آب‌بری کمی دارد، باید بداند که محصولش را چه کسی می خرد زیرا او ۴۰ سال است محصول دیگری نکاشته است.

وی  ادامه داد: اجرای الگوی کشت با کشاورزی قراردادی اجرا شدنی است و با تضمین  قیمتی که شما در اختیار وزارت جهاد گذاشته اید، اجرایی خواهد شد. آن زمان ضایعات کشاورزی کم می شود. در حال حاضر ۴۰ هزار میلیارد تومان معادل ۳۰ درصد ضایعات کشاورزی داریم و ۱۳ میلیارد مترمکعب آب برای این تولید هزینه شده است که با اجرای کشاورزی تجاری این موضوع ساماندهی می شود.

راه اندازی رصدخانه کشاورزی ایران در ۱۴۰۱  

ساداتی نژاد گفت: موضوع بعدی نداشتن اطلاعات در سامانه یکپارچه است؛ رصد خانه کشاورزی ایران ۱۴۰۱ در وزارت جهاد کشاورزی راه اندازی خواهد شد تا تصمیم گیری برپایه داده ها و اطلاعات باشد.

وی اضافه کرد: تقویت امنیت غذایی پایدار سرلوحه وزارت جهاد کشاورزی خواهد بود و استمرار طرح خودکفایی کالاهای اساسی، قطع وابستگی هسته های تولید، احیای مرغ لاین آرین و تولید دانه های روغنی و کالاهای اساسی در برنامه مفصل ذکر شده است.

رییس اسبق دانشگاه کاشان ادامه داد: در بحث یکپارچه سازی اراضی تلاش می شود که زمین های ما به سمت یکپارچگی و اقتصادی شدن برود.  در خصوص کشاورزی دانش بنیان ضعف ما نبود علم در حوزه کشاورزی است؛ کشاورزی باید علمی باشد بنابراین تلاش داریم که در این زمینه سازمان تحقیقات با فرصت مطالعاتی مزرعه اعضای هیات علمی در کنار کشاورزان قرار بگیرد.  

اجرای کامل قانون تمرکز بخش کشاورزی 

وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم در خصوص بازار و تجارت محصولات کشاورزی گفت: اجرای کامل قانون تمرکز را انجام خواهیم داد تا بازار و تجارت در کنار تولید قرار بگیرد. این موضوع دردی است که سال هاست کشاورزی ایران از آن رنج برده و باعث شده تولید روی دست کشاورز بماند.

وی درباره مدیریت ریسک کشاورزی و بیمه افزود: این موضوع درد همه کشاورزان است؛ ما به سمت مدیریت بحران خواهیم رفت و تلاش می کنیم سطح و پوشش بیمه های کشاورزی را ارتقا بدهیم و تنوع بیمه های کشاورزی را افزایش بدهیم.

ساداتی نژاد با بیان اینکه ظرفیت باغبانی که ظرفیت نسبی کشاورزی ایران است کمتر مورد توجه قرار گرفته است، اظهار داشت: مکانیزاسیون در این بخش در حد ضعیف است اما ارزآوری خوبی دارد و صنایع تبدیلی، کمتر در حوزه باغبانی وجود دارد و گلخانه ها حتما با شدت توسعه خواهند یافت.

وی گفت: توسعه گیاهان دارویی با ظرفیت زیادی که در کشور وجود دارد و توسعه زنجیره های ارزش، توسعه میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری در منطقه مکران به دلیل ظرفیت های بی نظیر در حوزه باغبانی پیگیری می شود.

ایجاد سامانه سوت زنی و جلوگیری از انحصار و فساد   

ساداتی نژاد گفت: یکی دیگر از مباحث، فساد ستیزی است. ما از انحصار جلوگیری می کنیم و شرکت های تعاونی و تشکل های صنفی را به میدان خواهیم آورد. وزارت جهاد کشاورزی را مردمی خواهیم کرد و سامانه سوت زنی برای گزارش فساد در وزارت جهاد راه اندازی خواهیم کرد و تلاش می کنیم با رفع نواقص احتمالی قانون، ی از زمین خواری جلوگیری کنیم.

وی ادامه داد: در حوزه دام طیور و شیلات تلاش بی وقفه داریم تا تمام ظرفیت تولید پروتئین بکارگرفته شود. امروز ۴۰ درصد ظرفیت مرغداری ما خالی است. باید نگاه ما به تنظیم بازار عوض شود و حداکثر تولید را نه تنها برای نیاز داخلی به کار بگیریم.  برای تامین گوشت قرمز به سمت توسعه می رویم و در حوزه شیلات از همه ظرفیت ها استفاده خواهیم کرد.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حوزه مدیریت منابع انسانی و تربیت کشاورزان آینده، سن کشاورزان ما بالاست، اظهار داشت: در حالی که متوسط سن در دنیا ۳۰ سال اما در کشور ما ۵۶ سال است. ما باید جوانان را به کار کشاورزی تشویق کنیم و این موضوع امکان پذیر نخواهد بود مگر اینکه کشاورزی دارای جذابیت،  مدرن و علمی باشد که نیازمند سرمایه گذاری است.

وی افزود: در حوزه پرسنل وزارت جهاد در بحث رفاهی کارکنان و وضعیت ایثارگران براساس قانون اقدامات مفصلی انجام می شود. تامین اجتماعی کشاورزان در ایران امروز ۲۵ درصد و در دنیا ۸۰ درصد است که با کمک دولت این رقم را ارتقا خواهیم داد.  

ساداتی نژاد افزود: ما براساس آب مجازی کار می کنیم؛ تجارت آب مجازی، محصول آب بر را از خارج کشور وارد و براساس کشاورزی فراسرزمینی است. در داخل کشور کشت های استراتژیکی را انجام خواهیم داد. در حوزه منابع طبیعی، بحث مهم حفاظت و آب و خاک و صیانت از جنگل ها و مراتع کشور دستور کار اکید است.  

به گفته وی، برای آبخیزدرای و تقویت حفاظت آب و خاک کشور لایحه جامع آبخیزداری را به مجلس ارسال خواهد شد و تجهیزات اطفای حریق برای حفظ جنگل ها و احیای پژوهشکده آبخیزداری و حفاظت خاک از موضوعات مهمی است که بکارگرفته می شود و در زمینه توسعه زراعت چوب، کار می شود.

توزیع هوشمندانه نهاده های دامی و اقلام اساسی برای رفع نیاز مردم 

وی اظهار داشت: در زمینه طرح های نیمه تمام، طرح های ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام و ۴۶ هزار هکتاری سیستان و پروژه گرمسیری در دستور کار خواهد بود.

وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی افزود: در کوتاه مدت، برای تامین نیازهای اساسی مردم برنامه مفصلی وجود دارد و قرارگاه تقویت امنیت غذایی کشور برای رصد روزانه نیاز مردم و توزیع هوشمندانه اقلام اساسی و نهاده های دامی در دستور کار دولت سیزدهم است.

بر اساس گزارش، ساداتی‌نژاد متولد اول تیرماه ۱۳۵۱ کاشان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران است که ریاست کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی را در مجلس یازدهم برعهده داشته است.

سعادتی‌نژاد که دکترای آبخیزداری خود با گرایش هیدرولوژی را از دانشگاه دولتی مسکو دریافت کرده، در دولت دهم معاون پارلمانی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بود.

ریاست دانشگاه کاشان، معاونت اداری و مالی دانشگاه تهران و دبیری کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی شورای علوم، تحقیقات و فناوری کشور از جمله فعالیت‌های علمی و اجرایی این وزیر پیشنهادی است.

 
ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است