مصوبات جلسه بیست و دوم کارگروه تعامل‌پذیری دولت الکترونیکی کشور

مصوبات جلسه بیست و دوم کارگروه تعامل‌پذیری دولت الکترونیکی کشور
حقوق عمومی 1400/05/23 261

مصوبه شماره یک

در اجرای بند یک مصوبه شماره یک جلسه شانزدهم کارگروه و درخواست‌های واصله در خصوص ایجاد دسترسی به برخی سرویس‌های موجود در مرکز ملی تبادل اطلاعات با توجه به توافق خدمت دهنده و موافقت دبیرخانه شورا برقراری سرویس‌های زیر به دستگاه‌های ذی‌ربط ابلاغ می‌شود:

۱ـ۱ وزارت آموزش‌وپرورش: سرویس‌های کد پستی و شرح نشانی و GNAF از شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران و سرویس شاهکار از سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی

۲ـ۱ سازمان تأمین اجتماعی: سرویس چاپار از سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی

۳ـ۱ وزارت نیرو: سرویس استعلام اصالت گواهی سو پیشینه از قوه قضاییه، سرویس شناسه ملی اشخاص حقوقی از سازمان ثبت‌اسناد و املاک کشور

۴ـ۱ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران: سرویس‌های بدهی مالیاتی و گواهی ماده‌۱۸۶ از سازمان امور مالیاتی، سرویس‌های احراز هویت اشخاص حقوقی، شناسه ملی اشخاص حقوقی، صدیق اصالت اسناد رسمی از سازمان ثبت‌اسناد و املاک کشور

۵ ـ۱ مرکز توسعه تجارت الکترونیکی: سرویس‌های متوفیان و مکان اقامت اشخاص حقوقی از سازمان ثبت‌احوال کشور

۲ـ با توجه به درخواست نهاد ریاست جمهوری در خصوص بروز رسانی سرویس‌های سامانه پایش اطلاعات کلان کشور (پاک) برای سرویس‌های پیوست و ارائه گزارش سرویس‌های مورد درخواست تائید و مقرر شد تا برای بروز رسانی اقلام اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات با همکاری دستگاه‌های اجرایی داده و اطلاعات موردنیاز سامانه پاک تأمین و بروز رسانی شود.

۳ـ سازمان فناوری اطلاعات جزییات سرویس‌ها را بعد از تائید نهاد ریاست جمهوری به دبیرخانه اعلام تا به‌عنوان پیوست مصوبات کارگروه درج شود.

۴ـ با توجه به اقدامات کارگروه زیرساخت داده سرشماری نفوس و مسکن ثبتی مبنا و طرح موضوع دریافت داده‌ها به‌صورت حجمی برای سرشماری و نبود ضوابط در خصوص انتقال داده بین دستگاه‌های اجرایی مقرر شد تا کارگروه نسبت به تدوین ضوابطی برای این نوع خاص از تبادل اطلاعات تهیه نماید.

مصوبه شماره دو

حسب درخواست‌های سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص شناسایی اموال و دارایی متهمین و متخلفین پرونده‌های تعزیرات حکومتی از پایگاه‌های اطلاعات ‌پایه ذی‌ربط مقرر شد:

۱. سازمان ثبت‌اسناد و املاک موافقت اصولی با تبادل اطلاعات با تعزیرات داشته و به جهت مشابهت همان سرویس ارائه‌شده به قضات قوه قضاییه برای استفاده قضات سازمان تعزیرات حکومتی تائید شد.

۲. برای شناسایی اموال در پایگاه املاک و اسناد کشور نیز ازآنجاکه در حال حاضر سرویس برخط اعلام اموال یک شخص با پوشش کلیه اسناد مالکیت دایر و میسر نیست. مقرر شد سازمان ثبت‌اسناد و املاک برای اسناد تک‌برگ یک سرویس جدید که ورودی (شماره ملی شخص حقیقی یا شناسه یکتای شخص حقوقی) و خروجی (بلی یا خیر) ایجاد نماید. پاسخ بله به معنی وجود ملک یا املاک در تملک شخص بوده و پاسخ خیر به معنی عدم تملک ملک یا املاک در زمان استعلام است. برای اسناد دفترچه‌ای مقرر شد تا سازمان ثبت‌اسناد و املاک طرح پیشنهادی خود را به کارگروه ارائه نماید.

۳. برای اجرای احکام صادره سازمان تعزیرات در نظام بانکی مقرر شد بااتصال سازمان تعزیرات حکومتی به سامانه سرآمد در بانک مرکزی احکام صادره اجرایی شود.

۴. با توجه به ایجاد سرویس موردنیاز سازمان تعزیرات توسط بانک مرکزی برای قوه قضاییه و نظر اکثریت اعضا مقرر شد تا بانک مرکزی همان سرویس استعلام شماره شبای حساب‌های بانکی را در اختیار سازمان تعزیرات حکومتی قرار دهد.

۵ . برای شناسایی دارایی سهام در بورس مقرر شد تا ۱ـ سرویس استعلام کد بورسی ۲ـ استعلام وجود دارایی ۳ـ توقیف دارایی به‌اندازه مبلغ جریمه با ورودی کد پرونده و شماره ملی و مبلغ جریمه توسط شرکت سپرده‌گذاری اوراق بهادار در اختیار سازمان تعزیرات حکومتی قرار گیرد.

۶ . برای شناسایی مالکین خودرو در پایگاه اطلاعات‌پایه مقرر شد :

۱ـ۶ سرویس استعلام از پایگاه وسایل نقلیه موضوع مصوبه شماره ۲ جلسه ۱۷ (بند ۴ـ۱) برای شناسایی خودروهای تحت تملک متهم پرونده در اختیار سازمان تعزیرات قرار گیرد.

۲ـ۶ برای شناسایی مالک خودروهای توقیفی در پرونده‌های تعزیرات پایگاه اطلاعات‌ پایه وسایل نقلیه سرویسی با ورودی (شماره پرونده، کد ملی متهم و پلاک خودرو) و در خروجی (بله یا خیر و کد ملی) ارائه نماید. پاسخ بلی به معنی انطباق کد ملی با شماره خودرو و پاسخ خیر به معنی عدم تطابق کد ملی ورودی با پلاک بوده و کد ملی مالک خودرو در خروجی برگشت داده می‌شود.

مصوبه شماره سه

در اجرای بند (۹) و بند (۷) تبصره‌‌۸ ماده‌۱۶۹ مکرر قانون اصلاح مالیات‌های مستقیم (مصوب ۱۳۹۹) و بند ۳ ماده‌۲ مصوبه جلسه ۲۱ کارگروه تعامل­پذیری در خصوص ارائه معماری و مدل هم‌زمانی تبادل داده این دو پایگاه برای ارائه خدمت مکان اقامت اشخاص حقیقی با هماهنگی دستگاه‌های ذی­نفع (وزارت راه و شهرسازی و سازمان ثبت‌احوال کشور) اصول حاکم بر معماری و مدل به شرح زیر مورد تائید و به تصویب اعضای کارگروه رسید:

۱ـ فرایند و اکوسیستم مکان اقامت اشخاص حقیقی به سه بخش: ۱ـ قواعد به­روزرسانی مکان اقامت ۲ـ پایگاه ملی اطلاعات مکان اقامت اشخاص حقیقی و ارائه سرویس مکان اقامت به مشمولین ۳ـ خدمات مبتنی بر مکان اقامت اشخاص (بند ۷ تبصره‌‌۸) تفکیک شد.

۲ـ برای انجام بخش قواعد به­روزسانی مکان اقامت، با توجه به لزوم تقدم تعیین ملک و کد پستی آن قبل از تعیین محل اقامت در تغییر مکان اشخاص حقیقی و سپس استعلامات مبتنی بر آن، در اجرای مصوبه شماره ۲ جلسه ۲۱ کارگروه تعامل‌پذیری وزارت راه و شهرسازی مکلف است با دریافت اطلاعات مکان اقامت اصلی اشخاص یا تغییر آن نسبت به ثبت هم‌زمان کد پستی محل اقامت اظهارشده در سامانه املاک و اسکان و پایگاه اطلاعات‌پایه مستقر در سازمان ثبت‌احوال اقدام نماید.

توضیح ـ در زمان اظهار محل اقامت یک خانوار یا تغییر آن محل اقامت اصلی اعضای خانوار بروز رسانی شده و هم‌زمان به ترتیب فوق در پایگاه مکان اقامت مستقر در سازمان ثبت‌احوال ارسال و ثبت می‌شود.

۳ـ اطلاعات ارسالی به پایگاه مکان اقامت مستقر در سازمان ثبت‌احوال شامل کد ملی شخص و کد پستی محل اقامت و تاریخ اظهار و تاریخ شروع اقامت است.

۴ـ سازمان ثبت‌احوال کشور مکلف است اطلاعات دریافتی محل اقامت اشخاص را حداکثر از ساعت صفر روز کاری بعد در سرویس مکان اقامت (موضوع مصوبه شماره ۲ جلسه ۲ کارگروه) در مرکز ملی تبادل اطلاعات به کلیه دستگاه‌های اجرایی خدمات‌دهنده مشمول بند (۷) تبصره‌‌(۸) ماده‌۱۶۹ مکرر ارائه نماید. نحوه دریافت سرویس توسط دستگاه‌های اجرای مطابق با ماده‌۵ مصوبه شماره ۲ جلسه ۲ کارگروه است.

۵ ـ با توجه به اعلام وزارت راه و شهرسازی در خصوص شروع مهلت دوماهه خوداظهاری اشخاص و الزامی شدن بند ۷ تبصره‌‌۸ ماده‌۱۶۹ مکرر برای ارائه خدمات وابسته به مکان اقامت توسط دستگاه‌های اجرایی از تاریخ ۱۹ خرداد ۱۴۰۰، مقرر شد تا زمان تکمیل اطلاعات سامانه املاک و اسکان و پوشش مکفی مکان اقامت اصلی اشخاص حقیقی در این سامانه، استعلام مکان اقامت در مرکز ملی تبادل اطلاعات برای مدت شش ماه از زمان لازم‌الاجرا شدن (۱۴۰۱/۰۳/۱۹) صدر بند ۷ تبصره‌‌۸ ماده‌۱۶۹ مکرر، با استفاده از سرویس مکان اقامت موضوع مصوبه شماره ۲ جلسه ۲ کارگروه تعامل‌پذیری (استعلام از پایگاه اطلاعات‌پایه مکان اقامت اشخاص حقیقی مستقر در سازمان ثبت­احوال کشور) انجام شود.

۶ ـ کلیه دستگاه‌های اجرایی مشمول بند ۷ تبصره‌‌۸ ماده‌۱۶۹ مکرر برای ارائه خدمات موضوع بند ۷ تبصره‌‌۸ ماده‌۱۶۹ مکرر مکلف‌اند از تاریخ ۱۴۰۰/۰۳/۱۹ با استعلام سرویس مکان اقامت ارائه‌شده در مرکز ملی تبادل اطلاعات برای ارائه خدمات خود به خدمت گیرندگان خود اقدام نمایند.

۷ـ تغییر چگونگی ارائه سرویس مکان اقامت در مرکز ملی تبادل اطلاعات بعد از مدت شش ماه منوط به اعلام پوشش مکفی مکان اقامت اشخاص در سامانه املاک و اسکان توسط وزارت راه و شهرسازی و اتخاذ تصمیم توسط کارگروه است.

۸ ـ دسته‌بندی اولیه خدمات مشمول بند ۷ تبصره‌‌۸ به سه دسته (۱ـ شروع خدمت مانند افتتاح حساب ۲ـ تحویل دادنی‌ها مانند مدارک، گذرنامه، گواهینامه ۳ـ سایر دسته‌ها) تفکیک و مقرر شد جزییات هر دسته تا جلسه بعدی با همکاری وزارت راه و شهرسازی و هیأت مقررات زدایی و سازمان اداری و استخدامی تدوین و به کارگروه ارائه شود.

مصوبه شماره چهار

حسب درخواست بانک مرکزی در خصوص سامانه متمرکز اطلاعات تسهیلات و تعهدات (سمات) برای ترهین وثایق در اجرای آیین‌نامه پیشگیری از انباشت مطالبات غیر جاری از سازمان ثبت‌اسناد و املاک و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و مباحث کارشناسی مطروحه مقرر شد:

۱ـ سرویس استعلام وکالت‌نامه توسط سازمان ثبت‌اسناد و املاک با ورودی شناسه سند/ کد ملی ظرف یک ماه برای بانک مرکزی در مرکز ملی تبادل اطلاعات دایر خواهد شد.

۲ـ سرویس مکاتبات الکترونیکی اسناد رسمی توسط سازمان اسناد و املاک کشور در مرکز ملی تبادل اطلاعات ارائه شود و دسترسی لازم برای بانک مرکزی مهیا شود. اتصال بانک مرکزی به سامانه مذکور و اقلام اطلاعاتی لازم برای انجام تکالیف مندرج در آیین‌نامه پیشگیری از انباشت مطالبات غیر جاری تنظیم و به جلسه بعدی کارگروه ارائه شود.

۳ـ سامانه سمات ابتدا با استفاده از استعلام تطبیق اصالت اسناد وضعیت فعلی (بازداشت یا در رهن بودن) آزاد بودن سند را مطلع و در صورت عدم منع قانونی برای ترهین در یک سرویس با یک شناسه مشخص درخواست اقدام برای تنظیم سند ترهین را به سازمان ثبت‌اسناد اعلام نماید.

۴ـ فرایند تنظیم سند برابر با ضوابط و مقررات قانون ثبت‌اسناد و املاک طی شده و سند ترهین صادر شود. در این مرحله سازمان سند اسناد در یک سرویس برگشتی شناسه سند برای اصالت‌سنجی سند همراه با شناسه سامانه سمات را به سامانه سمات ارائه نماید. سامانه سمات نیز محتوای سند را با استفاده از سرویس اصالت‌سنجی سند دریافت می‌نماید.

۵ ـ شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در اجرای مواد ۴۲ و ۴۱ آیین‌نامه بر اساس زمان‌بندی توافق شده، استعلام مندرجات، سوابق و وضعیت ترهین اوراق بهادار را به بانک مرکزی ارائه نماید.

۶ ـ جزییات سرویس‌ها و اقلام اطلاعات و زمان‌بندی با هماهنگی دبیرخانه نهایی (ظرف یک هفته) و به‌عنوان پیوست مصوبه ضمیمه شود.

ثبت دیدگاه
جهت ثبت دیدگاه وارد حساب کاربری شوید ورود / ثبت نام
دیدگاه ها
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است