دعوی تصرف عدوانی حقوقی

وکیل الهه پیروزفر
مشاور: وکیل الهه پیروزفر
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

می خواهم شخصاً اقدام کنم

برای ثبت دادخواست می بایست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و قبل از هر اقدامی ثبت نام ثنا نموده تا بتوانید به سهولت از روند رسیدگی و اوراق ابلاغ شده از سوی دادگاه مطلع گردید.

برای تنظیم دادخواست به نکات ذیل توجه نمایید:

در قسمت خواهان اطلاعات خود را وارد و در قسمت خوانده اطلاعات شخصی که بر علیه آن خواهان اقامه دعوا هستید را قید نمایید. اگر شما متصرف سابق که قصد طرح دعوی دارید مالک نباشید، بلکه امین یا مستأجر یا مباشر یا خادم یا کارگر باشید میتواند به قائم مقامی مالک شکایت کنید. در صورتی که شما مستاجر، مباشر، خادم و کلا امین ملک هستید و مالک عدواناً قصد اخراج شما از ملک را دارد یا مزاحم تصرفات شما می باشد می توانید علیه مالک طرح دعوی نمایید.( دکتر شمس،عبدالله، آئین دادرسی مدنی،دوره بنیادین، پائیز۹۳ – ج/۱ .ص ۱۴۵)

بهتر است قبل یا ضمن دادخواست دعاوی تصرف برای جلوگیری از ورود ضررِ بیشتر، تقاضای دستور موقت از دادگاه صورت بگیرد. (دستور موقت تعیین تکلیف فوری در مورد اموری از قبیل انجام عمل یا منع امریا توقیف مال می باشد.)

اگر خوانده ( متصرف فعلی ملک) ماذون (یعنی کسی که اذن و اجازه دارد) از طرف شما می باشد و اجازه بهره برداری و انتفاع از ملک را داشته باشد، چون عنصر غصب و عدوانی بودن در اینجا موجود نیست ابتدائاً برای طرح دعوای رفع تصرف، شما باید اظهارنامه ای به خوانده ارسال کنید، حال از تاریخ ابلاغ اظهار نامه اگر ۱۰ روز منقضی شود و خوانده از ملک خارج نشود میگوییم عنصر غصب محقق شده است و دعوای رفع تصرف قابل استماع است.

فقط یک استثنای مهّم اگر خوانده با شما رابطه ی  استیجاری داشته باشد چون قانون خاص روابط موجر و مستأجر مستلزم اقامه دعوی تخلیه است دعوای رفع تصرف قابل استماع نیست  و دادگاه به آن توجّهی نمی کند. (دکترکلانتریان – سید مفید – دوره کاربردی آئین دادرسی مدنی )

در قسمت دلایل سند مالکیت، سند یا مدرکی که نشان دهنده سبق تصرف( یعنی سابقه داشتن در تصرف) باشد، معرفی شهود و مطلعین( شهود کسی است که امر مورد شهادت را دیده و مطلع کسی است که تنها از ان امر اطلاع دارد.) و در کل هر ادله ای که ثابت کننده ادعا شما می باشد را قید نمایید.

 در قسمت تعیین خواسته موضوع دعوی خود را به طور واضح مطرح نمایید. و در قسمت شرح خواسته ادعای خود را به صورت کامل توضیح دهید و خواسته خود از دادگاه را مطرح نمایید.

هزینه دادرسی که براساس قانون تعیین و توسط دفاتر خدمات اعلام می گردد را پرداخت نمایید.

دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای مربوط به تصرف ، دادگاه عمومی یا شورای حل اختلاف ( در صورت ارجاع برای صلح و سازش) محل وقوع ملک میباشد.

رأیی که دادگاه صادر می نماید قابل تجدید نظر در دادگاه تجدید نظر استان می باشد امّا تجدید نظر بر خلاف قاعده ی عام که مانع اجرای حکم میشود در دعاوی تصرّف اینگونه نیست و به موجب ماده ۱۷۵ ق.آ.د.م رای نخستین که از دادگاه بدوی صادر میشود پس از ابلاغ فوراً اجرا میشود.

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .