الزام به اخذ پایان کار

سهند قربانی
مشاور: سهند قربانی
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

تعریف گواهی پایان کار

الزام به اخذ پایان کار جز امور ضروری هر پروژه ساختمانی به منظور انتقال رسمی سند است که باید متعهد از جمله سازنده یا مالک برحسب التزام انجام دهد. الزام به اخذ پایان کار هر ساختمان مستلزم ارائه مدارک، استحکام بنا و تائیدیه هایی است که توسط کارشناسان و مهندسین ناظر از طریق نظارت بر ساخت، آزمایشات و کارشناسی های عینی از محل به عمل می آید.

پایان کار یکی از مهمترین مدارکی است که یک ساختمان دارد و در آن کاربری ملک مشخص می شود و این مدرک پایان عملیات ساختمانی را تایید می کند. به طور کلی پس از اتمام عملیات ساختمانی، در صورتی که ساختمان مورد تایید شهرداری باشد و مواردی همچون خلافی یا بدهی نداشته باشید، شهرداری و یا سازمان متولی امر مدرکی تحت عنوان “پایان کار” ارائه می دهد. به علاوه گواهی پایانکار باید به تائید کلیه ناظران ساختمانی رسیده که پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی توسط سازمان نظام مهندسی در شهرداری صادر می گردد.

با این حال در صورت داشتن خلافی یا بدهی اگر مالک جریمه را پرداخت کند، عملیات تمدید پروانه ساختمان یا اخذ گواهی پایان کار ساختمان مالک انجام می‌شود. اما اگر او جریمه را پرداخت نکند، پرونده به کمیسیون تجدید نظر ماده 100 ارجاع و رأی تخریب از سوی کمیسیون صادر می شود. در این جاست که مالک می تواند در صورت اعتراض در این زمینه طرح دعوی الزام به اخذ پایان کار کرده و در این باره شکایت کند.

پروانه ساختمان چیست؟ پروانه ساخت یا پروانه ساختمان ، مجوزی محسوب می شود که شهرداری پس از بررسی ها و انجام مراحل اداری و قانونی لازم توسط خود متقاضی به وی می دهد و با این پروانه اجازه ی شروع ساختن بنا به وی مطابق مندرجات پروانه داده می شود و هرگونه ساخت و سازی بدون داشتن و دریافت پروانه ساخت برای آن ممنوع است.الزام به اخذ پایان کار و پروانه ساختمان از موارد ضروری ساخت ساختمان است.

به علاوه در صورتی که سازنده ساختمان در تاریخ مشخص شده پایان کار نگیرد مالک می تواند به دادگاه حقوقی مراجعه و دادخواست الزام به اخذ پایان کار را تقدیم نماید. در صورت محکومیت سازنده و امتناع وی از اجرای حکم، در مرحله اجرای احکام مالک با هزینه پایان کار سازنده اقدامات لازم در این خصوص را به عمل می آورد.

( راهنمای تحلیلی، کاربردی دعاوی ملکی در نظام قضایی ایران- حسین اقدامی- قوه قضاییه- چاپ 1400 )

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .