ثبت واقعه طلاق

خدیجه شکری
مشاور: خدیجه شکری
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

اقسام طلاق و آثار آن

الف) اقسام طلاق: با استناد به ماده "1143" قانون مدنی طلاق بر دو قسم است : بائن و رجعی

بائن در لغت به معنای جدایی است و به این دلیل به این نام خوانده می شود که حق رجوع برای شوهر وجود ندارد. این امر در ماده "1144" قانون مدنی مورد اشاره قرار گرفته و در ماده "1145" قانون مدنی موارد طلاق بائن ذکر شده است : 1- طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شده شود 2- طلاق یائسه 3- طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکره باشد  4- سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از اینکه وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید. 

با استناد به ماده "1146" قانون مدنی طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق می گیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد . خلع در لغت به معنای در آوردن ، کندن ، ریشه کن کردن و بر کناری می باشد که در اینگونه طلاق مرد را خالع ( طلاق دهنده به طلاق خلع ) و زن را مختلعه ( طلاق داده شده به طلاق خلع ) می نامند. و با استناد به ماده "1147" قانون مدنی طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در اینصورت عوض باید زائد برمیزان مهر نباشد ." مبارات در لغت به معنای بیزار شدن از یکدیگر است . در واقع در این طلاق بر خلاف طلاق خلع که کراهت فقط از سوی زن بود،کراهت از هر دو طرف است و در این طلاق میزان عوض (مالی است که می تواند به اندازه مهریه ، بیشتر یا کمتر از آن باشد و زن آن را به مرد پرداخت می کند تا مرد رضایت به طلاق بدهد.) نباید از مهر بیشتر باشد. در حالی که میزان عوض در طلاق خلع محدودیتی ندارد و با استناد به بند 3 ماده "1145" زن حق رجوع به عوض را دارد و می تواند آن را پس بگیرد . در این حالت نیز مرد حق رجوع از طلاق را دارد و این حق در زمان عده ( عده : با استاد به ماده "1150" قانون مدنی عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیارکند ) پا برجاست و با پایان یافتن زمان عده دیگر چنین حقی برای زن وجود نخواهد داشت . همیشه اصل بر رجعی بودن طلاق است مگر آنکه موارد طلاق با عناوین بائن در قانون ذکر شده باشد . (کتاب حقوق خانواده دکتر صفایی و کتاب حقوق خانواده دکتر کاتوزیان ) 

ب) آثار طلاق: آثار طلاق به شرح ذیل می باشد:

آثار طلاق بائن : در طلاق بائن رابطه نکاح از زمان وقوع آن باطل می شود و هیچ اثری بر مرد ندارد و زن فقط باید عده طلاق نگاه دارد و تمام حقوق تکالیفی که زن و شوهر در زمان زوجیت نسبت به یکدیگر داشتند ساقط می شود. 

آثار طلاق رجعی : با استناد به ماده "8" قانون امور حسبی و 1148 قانون مدنی تا زمانی که عده زن به پایان نرسیده است رابطه نکاح بین زوجین وجود دارد و کاملا قطع نگردیده است و حقوق و تکالیفی که زوجین نسبت به یکدیگر داشتند هم چنان پابرجاست. نفقه زن بر عهده مرد است و اگر یکی از آنها فوت کند ، دیگری از او به ارث می برد و هم چنین زنا با زنی که در عده رجعیه است در حکم زنا با زن شوهر دار است و باعث ایجاد حرمت ابدی می شود و ازدواج مجدد شوهر با زن دیگر نیاز به اجازه زن دارد و هم چنین تا پایان عده مرد حق ازدواج با خواهر زن را ندارد.

 

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .