مطالبه مهریه

محمدرضا کی پور
مشاور: محمدرضا کی پور
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

مطالبه مهریه از طریق محاکم دادگستری و طرح دعوا در دادگاه

 قبل از هر اقدامی جهت عدم مراجعه مکرر به دستگاه های قضایی وسهولت در آگاهی از روند جریان رسیدگی و برای دریافت و ابلاغ اوراق مربوطه لازم است در سامانه ثبت ثنا، ثبت نام انجام شود. 

پس از مراجعه به اداره ثبت و دریافت گواهی عدم وصول مهریه می توانید دادخواست مطالبه مهریه را ثبت نمایید.

برای تنظیم دادخواست به نکات ذیل توجه نمایید:

1. اطلاعات فردی و نشانی خود را به صورت دقیق در قسمت خواهان قید نمایید.

2. در قسمت خوانده، نام فردی (زوج) که می‌خواهید علیه ایشان طرح دعوی نمایید را بنویسید. و در صورت اطلاع نشانی وی را نیز قید کنید.

3. در ستون خواسته باید تقاضای صدور حكم مبنی بر محکومیت خوانده به پرداخت مهریه و پرداخت کلیه خسارات دادرسی اعم از هزینه دادرسی و سایر خسارات را قید نمایید.

4. دلایل خود را به صورت کامل معرفی نمایید. دلایل شما می توانند هر چیزی باشد از قبیل: تمام دلایل و مواردی که اثبات کننده رابطه زوجیت بین شما و شخص طرف دعوا و بیانگر میزان مهریه می باشد مثل کپی برابر اصل تمامی صفحات سند نکاح (به ویژه قسمتی که میزان مهریه در آن درج شده) ، کپی برابر اصل صفحات شناسنامه ( مخصوصا آن قسمتی که نام همسر در آن درج شده است)، اگر مهریه در سند نکاح درج نشده ولی در توافق نامه ای جداگانه منعقد گردیده لازم است آن توافق نامه را نیز ضمیمه نمایید. در صورتی که مهریه بین طرفین مقرر شده ولی در جایی ثبت و ضبط نگردیده و شما شهود و مطلعی در این خصوص دارید آنها را به دادگاه معرفی و تقاضای استماع اظهارات آنان را نمایید. ( مطلع کسی است که از امر مورد ادعا شما اطلاع دارد و شاهد کسی است که امر مورد ادعا شما را دیده است. اگر در میان دلایل خود به شهود استناد نموده‌اید اسامی شهود خود را کامل بنویسید. و به یاد داشته باشید هر زمان که به شهادت شهود نیاز بود، شهود می‌بایست در محضر مرجع احضار کننده حاضر شوند.) در نظر داشته باشید اگر مهریه عندالاستطاعه باشد اثبات استطاعت مالی مرد بر عهده زن می باشد و باید مدارک اثبات ادعا خود از قبیل: شهادت شهود و کسب اظهارات مطلعین، فیش حقوقی زوج، اسناد مالکیت زوج و... را برای احراز و اثبات استطاعت و تمکن مالی مرد به دادگاه ارائه بدهد. چراکه تمکن و توانایی مرد( استطاعت مالی) برای پرداخت مهریه یک ادعا از جانب زن است و براساس قاعده کلی شخصی که امری را ادعا می کند باید آن را ثابت نماید.( البینه الی المدعی)

در قسمت شرح خواسته تمامی ادعا و دلایل خود را به طور کامل توضیح دهید و از دادگاه محکومیت خوانده (زوج) به پرداخت تمام مهریه را تقاضا نمایید.

پس از طی این مراحل جلسه دادگاه تشکیل و در نهایت رای صادر میشود. (دادگاه صالح دادگاه برای طرح دعوا می تواند محل اقامت خوانده یا محل اقامت زوجه و یا براساس رای وحدت رویه شماره705 مورخ  1/8/1386 دادگاه محل ثبت عقد نکاح باشد.) در حالتی که رای صادره به نفع شما باشد میتوانید پس از بیست روز از تاریخ ابلاغ رای و به پایان رسیدن مهلت تجدید نظر خواهی از طرق واحد اجرای احکام مطابق بر قانون اجرای احکام مدنی درخواست صدور اجرائیه نماید و به منظور مطالبه مهریه اموال محکوم علیه را برای توقیف به واحد اجرا معرفی کنید. به یاد داشته باشد که اصل مدارکی که در دادخواست درج می کنید حتماً باید در اولین جلسه دادرسی با خود به دادگاه ببرید.

 

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .