دعوی صدور حکم حجر

سهند قربانی
مشاور: سهند قربانی
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

آثار حکم حجر و نحوۀ اعتراض به حکم حجر

الف) آثار صدور حکم حجر:

1.     کلیه معاملات محجور در زمان حجر، پس از قطعیت رای دادگاه، قابل ابطال است و ذینفع می تواند درخواست ابطال معامله را به دادگاه حقوقی تقدیم نماید. در صورت عدم وجود مدعی، دادستان به عنوان مدعی العموم و رییس اداره سرپرستی وظیفه تقدیم دادخواست را دارد.

2.     تعیین قیم و پیشنهاد نصب قیم به دادگاه خانواده توسط دادستان.

3.     ممنوعیت هرگونه معامله ای که برای محجور تعهد مالی ایجاد نماید.

نکته: فروش اموال شخص محجور تنها با اجازه دادستان و توسط قیم به جهت مصلحت وی انجام خواهد شد.

ب) چگونگی اعتراض به حکم حجر:

در صورتی که فرد محجور با درمان و مراقبت و مصرف دارو درمان یابد و حجر وی پایان پذیرد می تواند نسبت به بطلان حکم حجر اقدام نماید.در اینجا فرد بهبود یافته از حجر پس از صدور رای ، به دادگاه مراجعه کرده و اعتراض می کند و بعد از دریافت احضاریه و مراجعت به دادگاه با توجه به مندرجات پرونده وعلت حکم تقاضای تغییر نظر قاضی را می نماید. در دادگاه تجدید نظر بعد از بررسی مدارک و گزارشات پزشکی قانونی ، دادگاه حکم به ابطال رای بدوی می دهد یا آن را همچنان پا برجا می داند .اگر نظر دادگاه مبنی بر ابطال حکم حجر بود اختیار اداره و نگه داری از اموال محجور از قیم سلب شده و به خود فرد باز می گردد. ( کتاب اشخاص و محجورین- دکتر سید حسین صفایی- سمت- ص 296 و 297 )

نکته: مشاهده می گردد برخی از نزدیکان شخص محجور یا طلبکاران وی در صدد تقاضای اعلام حجر می یابند که انگیزه آنان ، بیش از آنکه اعلام حجر باشد، بدنبال تعیین مبداء زمانی حجر می باشد بدین نحو که از زمان مذکور، معاملات وی باطل گردد و در نتیجه معاملات سابق بر تاریخ مذکور صحیح تلقی گردد. در این خصوص اشخاص ثالث می توانند با توسل به نهاد اعتراض ثالث، مبادرت به اعتراض نسبت به حکم حجر بنمایند

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .