عزل وصی از وصایت

مهرنوش جوادپور
مشاور: مهرنوش جوادپور
منا ابوفاضلی ناظر علمی: منا ابوفاضلی

تعدد اوصیا

وصیت کننده می تواند یک وصی را برای اجرای وصیت انتخاب کند یا اوصیای (جمع وصی) متعدد را انتخاب کند . در صورت وجود اوصیا متعدد سه حالت قابل تصور است :
1-هر کدام از اوصیا به صورت مستقل توانایی عمل کردن در مورد وصیت را داشته باشد .
2-اوصیا اختیار عمل کردن در مورد وصیا را به صورت جمعی داشته باشند.
3-نحوه اقدام اوصیای متعدد در مورد اجرای وصیت مشخص نشده باشد.
در مورد دوم دو فرض وجود دارد اینکه اوصیا به اتفاق تصمیم بگیرند یا اینکه نظر اکثریت ملاک عمل باشد.
در فرض استقلال اوصیای متعدد هر یک از آنها می توانند منفردا به وصیت عمل کنند و اگر یکی از آنها عملی را انجام دهد امکان انشای (ایجاد) آن عمل از دیگری گرفته می شود.
در مقابل اگر شرط شده باشد که اوصیای متعدد به جمعی عمل کنند هیچ یک از آنها اختیار عمل مستقل و انفرادی ندارد و باید به اتفاق یا در صورتی که در وصیت شرط شده باشد با رای اکثریت اقدام کنند. (ماده ۸۵۴ قانون مدنی)
اوصیای مستقل نمی توانند امور موضوع وصیت را بین خود تقسیم کنند.
اگر یکی از اوصیا فوت کند که اختیار عمل مستقل دارد و یا عزل شود اوصیای دیگر سِمتشان محفوظ است و می توانند به وصیت عمل کنند. ( ماده 77 قانون مدنی)
ولی اگر اوصیای متعدد اختیار عمل کردن به صورت اجماع داشته باشند با فوت و  یا عزل یکی از آنها سایر اوصیا حق به وصایت ندارند و باید امین انتخاب کنند تا همراه با اوصیای باقی مانده وصیت را اجرا کنند.
( ماده 77 قانون مدنی)
رای هیئت عالی نشست قضایی استان مازندران در صورت فوت وصی وتقاضای ورثه یا وکیل او برای تعیین وصی:
نظر هیئت عالی : در صورتی که موصی در وصیت نامه چند نفر را به نحو ترتیب وصی معین نکرده باشد و یا اینکه در صورت تعیین وصی واحد، اختیار انتخاب به او تفویض ( واگذار کردن) نکرده باشد انتخاب وصی از ناحیه دادگاه محمل (دلیل) قانون نداشته و در نتیجه اتفاق نظر نشست قضایی دادگستری استاد تایید می شود.
نظر اتفاقی: با توجه به مفاد مواد قانون مدنی در باب وصیت به نظر می رسد درخواست تعیین وصی از دادگاه فاقد توجیه قانونی است زیرا وصیت از ناحیه موصی یا میت در زمان حیات خود وی صورت می گیرد و در واقع سفارشی است که نسبت به ثلث ( یک سوم) ماترک نفوذ دارد و قانونگذار جعل وصی از ناحیه حاکم را پیش بینی نکرده است. لذا چنین دعوایی قابلیت استماع ( شهادت ) را ندارد.

در صورتی که به پاسخ خود دست نیافتید پرسش خود را مطرح کنید
چنانچه وکیل تخصصی در این حوزه هستید خودتان را کنار این مشاوره معرفی کنید ورود / ثبت نام

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .