جرایم رایانه ای و مجازات آنها

موسسه حقوقی دانش محور تاراز
مشاور: موسسه حقوقی دانش محور تاراز
دانش محور تاراز دانش محور تاراز ناظر علمی: دانش محور تاراز دانش محور تاراز

نمونه هایی از جرایم رایانه ای

آزار و اذیت و ایجاد مزاحمت

یکی از رایج‌ترین و قدیمی‌ترین جرایم اینترنتی به ایجاد مزاحمت و آزار و اذیت در میان نوجوانان و جوانان مربوط می شود، که افراد بسیاری مخصوصا دختران را درگیر خود کرده است.

توهین و فحاشی در اینترنت

در مواقعی امکان دارد کاربران در صفحات وب سایت‌ها و نرم افزارهای شبکه اجتماعی نظرات و اعتقادات خود را به اشتراک گذاشته اما برخی با دیدگاهی متفاوت اقدام به پاسخ توهین‌آمیز و خارج از ادب و اخلاق برای دیگران نمایند.در چنین شرایطی، فحاشی‌ و توهین‌های بسیاری میان طرفین صورت گرفته و فضای دوستانه و آرام شبکه مجازی را به میدان جنگ و درگیری تبدیل می‌کند. این موارد نیز در دسته بندی جرایم اینترنتی قرار گرفته شده و با طرفین برخورد خواهد شد.

دسترسی غیرقانونی و سرقت اطلاعات

در این نوع از جرایم رایانه ای هدف اصلی، دسترسی به اطلاعات خصوصی و مالی افراد است. این تخلفات به کمک اینترنت و توسط نرم افزار انجام می گیرد که به آن حملات سایبری می‌گویند.این گونه حملات به طریقی است که سامانه‌های امنیتی را از کار انداخته و باعث دسترسی به اطلاعات مهم می‌شود.علاوه براین از این شیوه به منظور دسترسی به اطلاعات بانکی و مالی افراد و حساب‌های مالی و بانکی استفاده می‌شود.در مواردی امکان دارد این سرقت‌ها به روش اطلاعاتی که افراد در شبکه‌های اجتماعی خود قرار داده اند نیز صورت گرفته و از آن‌ها سوء استفاده شود.

سیستم‌های رایانه‌ای و هک اطلاعات

با جهانی شدن اینترنت و رایانه‌ها، نخستین اقدامی که به وسیله متخلفین در فضای مجازی صورت گرفت، هک اطلاعات و سیستم‌های رایانه‌ای بود. این اقدام به روش  برنامه نویسی و به منظور دسترسی به اطلاعات گوناگون و یا ایجاد اختلال در آنها صورت می‌گرفت.

جاسوسی اینترنتی

این جرم رایانه ای نیز به کمک پهنای اینترنت انجام شده و به منظور دسترسی به اطلاعات موجود در رایانه‌های شخصی و شرکتی انجام می‌گیرد.هدف اصلی از انجام چنین جرایمی، دسترسی به اطلاعات مهم به قصد سوء استفاده‌های اقتصادی و تجاری از شرکت‌هاست.

حملات سایبری

حملات سایبری نیز نوع دیگری از انواع جرایم رایانه ای محسوب می‌شود که با هدف ایجاد اختلال شبکه‌های رایانه‌ای کشوری و دولتی صورت می‌گیرد. این حملات با نفوذ و گسترش بد افزارهای ویروسی در رایانه‌ها انجام گرفته و باعث نشر و انتقال اطلاعات سیاسی و نظامی کشور خواهد شد.می‌توان گفت این نوع تخلفات اینترنتی، در دسته بندی حملات سایبری تروریستی قرار گرفته که منجر به تهدید امنیت ملی یک کشور خواهند شد.

بزهکاری اینترنتی

به طورکلی در فضاهای مجازی و نرم افزارهای چت تصویری شاهد این مساله بوده ایم که  افرادی در تلاشند تا به کمک این نرم افزارها به روش بزهکاری اینترنتی شئونات اخلاقی را زیر پا بگذارند.این افراد با انجام این اقدامات یکی دیگر از انواع جرایم اینترنتی را موجب خواهند شد و از فضای باز و آزاد اینترنت سوء استفاده می‌کنند. چرا که بر این باورند در اینترنت هیچکس نمی‌تواند آنها را شناسایی کند.مهم‌ترین دلیل این اقدامات، شرایط موجود جهت فعالیت‌های غیرفیزیکی در فضای اینترنتی می‌باشد.

سوء استفاده از بانک‌های اطلاعاتی

نرم افزارهای اجتماعی و سایت‌های گوناگونی وجود دارد که افراد می‌توانند اطلاعات شخصی خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.این اطلاعات در سرورهای بزرگ (بیگ دیتا ) ذخیره خواهد شد، که سایت یا نرم افزار مورد نظر، به منظور دسترسی دیگران به این اطلاعات به این شکل طراحی شده اند.اما با وجود تحریم‌های امنیتی در موارد بسیاری، هکرها به روش بدافزار و فایل‌های ویروسی این بانک‌های اطلاعاتی را هک کرده و به اطلاعات شخصی دیگران دسترسی پیدا می‌کنند. بعضی از شرکت‌ها نیز در جهت دستیابی به ثروت بیشتر و سوء استفاده از این اطلاعات این اطلاعات شخصی ذخیره شده در بانک های اطلاعاتی را منتشر می‌کنند. چنین مواردی نیز در دسته بندی انواع جرایم اینترنتی قرار گرفته و به شدت با آن‌ها برخورد می‌شود.

ایجاد موانع در دسترسی کاربران

یکی دیگر از تخلفات اینترنتی، ایجاد موانع و اختلال در دسترسی کاربران به وب‌سایت‌ها و صفحات اینترنتی است. این اقدام به وسیله ویروس و ربات‌های اینترنتی صورت گرفته و توسط هکرها ایجاد می‌گردد.هدف اصلی این اقدام ایجاد اختلال و خرابکاری و از بین بردن داده‌های اینترنتی از وب سایت مورد نظر بوده که همین عمل با ریزش و از دست رفتن محبوبیت آن وب سایت همراه خواهد بود.

سوء استفاده از زنان و کودکان

یکی دیگر از انواع جرایم رایانه‌ای که به صورت اخاذی انجام می‌گیرد سوء استفاده از زنان و کودکان به روش تهدید و تحت فشار قرار دادن آن‌ها است.این تخلفات نیز به کمک اینترنت و نرم افزارهای چت و گفتگوی تصویری انجام گرفته و متخلف برای انجام آن در ابتدا در تلاش است، تا در ایجاد رابطه ای دوستانه با فرد مورد نظر به اطلاعات و ضبط تصاویر مختلف از وی اقدام نموده و با تهدید به انتشار فیلم و عکس و اطلاعات شخصی از وی اخاذی کند.هدف اصلی از این نوع جرایم تحت فشار قرار دادن شخص مورد نظر به منظور انجام اقدامات خاص همچون سوء استفاده‌های اخلاقی و مالی است و در بعضی موارد نیز امکان دارد قربانی تا حدی تحت فشار قرار گیرد که اقدام به خودکشی نماید.

نقض قوانین کپی رایت

به طور کلی قانون کپی رایت با هدف حفظ مالکیت شخصی و ارزش یک فعالیت یا اثر برای خالق و صاحب آن می باشد تا از حقوق مالی و تجاری اثر هنری و ادبی بهره مند شده و از از سوء استفاده سایر افراد جلوگیری شود.با این وجود افراد بسیاری در تلاشند تا با انتشار آثار مختلف به شکل رایگان و غیرقانونی، قوانین کپی رایت را نادیده گرفته و اطلاعات مورد نظر را سرقت کنند.این نوع تخلفات اینترنتی نیز بسیار رایج می باشد و در کشورهای توسعه یافته با متخلفین قانون کپی رایت به صورت جدی برخورد خواهد شد.

ایجاد راه‌های میانبر پرداخت‌های مالی

نوع دیگری جرایم رایانه‌ای در راستای ایجاد میانبرها و روش های انحرافی در پرداخت‌های مالی است تا بتوان از خدمات و امکانات به صورت رایگان بهره مند شد.در واقع شخص با انجام این اقدام قصد دارد تا از سرویس و خدمات یک سایت یا نرم افزار و یا شرکت‌های خدماتی به صورت رایگان استفاده کند.امروزه انجام این عمل بسیار رواج یافته و در کشورهایی که تحریم در آن‌ها وجود دارد نیز بیشتر دیده شده است.

فیشینگ

فیشینگ نیز نوعی حمله سایبری محسوب می‌شود که در آن یک تبهکار در نقش یک فرد یا نهاد معتبر ظاهر شده و با فریب افراد، به اطلاعات شخصی یعنی حساب بانکی، نام کاربری و رمز عبور حساب‌های کاربری آنها دسترسی پیدا می‌کند.لذا با هدف سرقت هر نوع اطلاعاتی که به شکل دیجیتالی نگهداری می‌شود می‌توان از فیشینگ استفاده نمود. به همین خاطر ارزهای دیجیتال بسیار در معرض مورد سرقت قرار گرفتن به این روش هستند.

کلمات کلیدی جرایم رایانه ای
منابع
در صورتی که به پاسخ خود دست نیافتید پرسش خود را مطرح کنید
چنانچه وکیل تخصصی در این حوزه هستید خودتان را کنار این مشاوره معرفی کنید ورود / ثبت نام

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .