شرط تحقق جرایم پزشکی این است که توسط کادر درمان، پزشکان و دندانپزشکان قصور یا اشتباهی رخ داده باشد. بارها پیش آمده که افرادی در اثر کوتاهی و سهلانگاری پزشکان، متحمل آسیبهای جبرانناپذیر میشوند یا فوت میکنند. قصور پزشکان میتواند به صورت عمدی یا غیرعمدی رخ دهد که مطابق قوانین مربوطه با آن برخورد خواهد شد.
موارد زیادی مثل جعل، رشوه و گرفتن زیرمیزی جزو جرائم پزشکی هستند. از جمله موارد دیگر زمانی است که پزشکی ادعا کند که تخصصی بالاتر از تخصصص فعلی خود دارد یا اقدام به عمل جراحی در امور خارج از تخصص خود نماید. همچنین افشای اسرار بیمار، کلاهبرداری پزشکی، صدور گواهی خلاف واقع و نوشتن نسخهای رمزی میان پزشک و داروخانه از جمله جرائم پزشکی است. لازم به ذکر است افشای اسرار پزشکی، طبق قانون دارای مجازات یک سال حبس است. منظور از قصور پزشک، بیاحتیاطی و بیمبالاتی او در رعایت مقررات است.
قصور پزشکی در قانون شامل دو قسم بیاحتیاطی و بیمبالاتی است که در ادامه به توضیح مفصل آنها میپردازیم.
۱. بیاحتیاطی
بیاحتیاطی زمانی رخ میدهد که پزشک در انجام وظایف خود سهلانگاری کند و احتیاط لازم را انجام ندهد. این نوع از قصور معمولاً به دلیل بیتجربگی و نبود دانش و تخصص کافی رخ میدهد. برای مثال زمانی که پزشکی یکی از وسایل جراحی را درون بدن بیمار جا میگذارد یا زمانی که یکی از فرآیندهای لازم جراحی را فراموش میکند و بیمار در نتیحه آن آسیب میبیند، بیاحتیاطی رخ میدهد.
۲. بیمبالاتی
در حالت بیمبالاتی، پزشکی که دچار خطا و اشتباه میشود فرد بیتجربهای نیست. بلکه بسیار فرد متخصص و باتجربهای است، اما در امور پزشکی دچار خطای فاحشی شده و به بیمار آسیب وارد میکند. برای مثال زمانی که پزشک از انجام آزمایشهای لازم قبل از عمل غفلت ورزد بیمبالاتی رخ میدهد.
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .