رانندگی بدون گواهینامه

ریحانه جاوند
مشاور: ریحانه جاوند
دانش محور تاراز دانش محور تاراز ناظر علمی: دانش محور تاراز دانش محور تاراز

مجازات جرم رانندگی بدون گواهینامه

هرکس بدون گواهینامه رسمی اقدام به رانندگی و یا تصدی وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است، بنماید و همچنین هرکس که به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری ممنوع باشد به رانندگی وسائل مزبور مبادرت ورزد، برای بار اول به حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال و یا هر دو مجازات و در صورت ارتکاب مجدد به دو ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد. (ماده 723 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375، کتاب پنجم، بخش تعزیرات)

اگر در نتیجه رانندگی بدون گواهینامه، تصادفی صورت بگیرد و این تصادف منجر به قتل غیرعمدی شود، راننده متخلف، به بیش از دوسوم حداکثر مجازات مقرر برای تصادف غیرعمدی ناشی از تصادف رانندگی (۶ ماه تا ۳ سال حبس)، محکوم می‌شود. (ماده 714 و 718 قانون مجازات اسلامی، کتاب پنجم، بخش تعزیرات)

هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب‌صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از یک تا پنج ماه و پرداخت دیه‌در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می‌شود. (ماده 717  قانون مجازات اسلامی، کتاب پنجم، بخش تعزیرات)

اگر رانندگی بدون گواهینامه منجر به سقط جنین یا از کارافتادگی یکی از اعضای بدن شود یا باعث از بین رفتن یکی از حواس شود، مجازات راننده بدون گواهینامه، بیش از دو سوم حداکثر مجازات مقرر برای سقط جنین و از بین رفتن حواس یا از کارافتادگی اعضا در نتیجه تصادف (2ماه تا یکسال حبس)، محکوم خواهد شد. (ماده 715 و 718 قانون مجازات اسلامی، کتاب پنجم، بخش تعزیرات)

اگر رانندگی بدون گواهینامه منجر به وضع حمل زود هنگام زن باردار شود، راننده بدون گواهینامه به بیش از دوسوم حداکثر مجازات مقرر برای وضع حمل زودهنگام در نتیجه تصادف (حبس از یک ماه تا ۳ ماه) محکوم خواهد شد. ( ماده 716 و 718 قانون مجازات اسلامی، کتاب پنجم، بخش تعزیرات)

*طبق ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 99، جرم موضوع ماده 716 و 717 قانون مجازات اسلامی، قابل گذشت محسوب می‌شود و طبق تبصره ماده 716 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 99، مجازات این جرم به نصف تقلیل می‌یابد. (ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری)

علاوه بر مجازات‌های فوق الذکر، دادگاه می‌تواند راننده متخلف را از یک تا پنج سال از رانندگی یا تصدی وسایل نقلیه موتوری محروم نماید. (بند ث ماده 23 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392)

کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، ‏هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود.‏ و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .