به منظور طرح دعوا و مطالبه مهریه دو راه در پیش روی ماست که هر کدام ویژگی ها و مزیت های خود را دارا هستند و از طریق هر یک از این دو راه می توان مهریه را مطالبه کرد، مهریه از دو روش مراجعه به اجرا ثبت ومراجعه به محاکم دادگستری قابل مطالبه است.
مطالبه مهریه از طریق اجرا ثبت: براساس بخشنامه رئیس محترم قوه قضاییه درخصوص اجرای بند ب ماده 113 قانون پنجم توسعه زوجه( زن) به منظور مطالبه مهریه ابتدا باید از طریق اجرای ثبت اقدامات لازم را به عمل آورد و اگر بدون مراجعه به اجرای ثبت به منظور مطالبه مهریه در دادگاه اقامه دعوا نماید محاکم دادگستری باید از پذیرش این دادخواست ممانعت کنند و زوجه را به منظور مطالبه مهریه ابتدا به اجرای ثبت ارجاع دهند.
بنابراین ابتدائاً زوجه باید به منظور مطالبه تمام یا بخشی از مهریه با به همراه داشتن قباله نکاح( سند ازدواج یا همان عقدنامه) به دفتر ازدواج و طلاقی که عقد در آنجا محقق و ثبت شده است مراجعه کرده و در خواست صدور اجرائیه برای وصول مهریه نماید این امر به اطلاع زوج( مرد) خواهد رسید و به او فرصت کافی برای پرداخت مهریه داده خواهد شد. همچنین زوجه می تواند در حالتی که زوج از پرداخت مهریه امتناع نماید با در دست داشتن قباله نکاح( سند ازدواج یا همان عقد نامه) به اداره ثبت اسناد و املاک (اداره اجرای مهریه) مراجعه کند. در این حالت زوجه میتواند ابتدا زوج را ممنوع الخروج از کشور نماید وثانیا می تواند اموالی از شوهر را به منظور توقیف معرفی نماید و چنانچه اموال معرفی شده از مستثنیات دین نباشد( مستثنیات دین عبارت اند از اموالی که به موجب قانون قابل توقیف نیست) توسط اداره ثبت توقیف میشود، در این شرایط اجرائیه صادر شده به مرد ابلاغ می شود و او موظف است که ظرف 10 روز مهریه زوجه خود را پرداخت نماید و یا اقدامات لازم را برای پرداخت مهریه به عمل رساند اما در صورت عدم تمایل زوج( مرد) در خصوص پرداخت مهریه، اموال توقیف شده به منظور فروش و وصول مهریه از طریق وجه حاصل از فروش اموال به مزایده گذاشته می شود. اگر مقدار ارزش و مبلغ مهریه کمتر از ارزش اموال فروخته شده از طریق مزایده باشد مقدار وجه اضافی باقی مانده از فروش اموال بعد از کسر تمام مهریه و کلیه خسارات و هزینه های اجرا و مزایده به زوج مسترد( بازگشت) خواهد شد.
لازم به ذکر است که اگر زوج( مرد) از کارمندان دولت باشد و اموالی نداشته باشد که قابل توقیف باشد به درخواست زوجه( زن) یک سوم از حقوق ماهیانه او توقیف شده و به حساب زن واریز می گردد.
همچنین طبق ماده ۲۴ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:
الف ـ منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌعلیه در حالت اعسار(عدم توانایی مالی) او باشد.
ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌعلیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج محکومٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره میشود.
د- کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها
هـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشهوران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
وـ تلفن مورد نیاز مدیون
زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.
تبصره۱ـ چنانچه منزل مسکونی محکومٌعلیه بیش از نیاز و شأن عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رأی نباشد به تقاضای محکومٌله بهوسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تأدیه دیون محکومٌعلیه خواهد شد.
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .