چنانچه زوجین متقاضی طلاق توافقی و یا یکی از ایشان (چه زن و چه مرد) در خارج از کشور ساکن باشند باز هم میتوانند تمامی مراحل مربوطه را در ایران و توسط وکلای دادگستری به انجام برسانند. با استناد به ماده ۳۴ قانون آیین دادرسی مدنی برای وکالت دادن به وکیل دادگستری روشهای ذیل وجود دارد:
روش اول: زوجین، مرد و یا زنی که در خارج از کشور ساکن است باید به سفارت و یا کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه نمایند و به یکی از اقوام، دوستان و یا آشنایان خود در ایران وکالت مدنی بدهند تا شخص مذکور بتواند بر اساس همین وکالتنامه به وکیل دادگستری مراجعه نماید و به وی وکالت دهد.
روش دوم: متقاضیان میتوانند با حضور در کنسولگری و یا سفارت خانه ایران در آن کشور مستقیماً به وکیل دادگستری وکالت دهند.
روش سوم: چنانچه یکی از زوجین در خارج از کشور ساکن باشند و دیگری در ایران حضور داشته باشد، نفری که در خارج ساکن است میتواند به سفارتخانه و یا کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه نماید و به طرفی که در ایران حضور دارد وکالت بدهد تا وی بتواند بر اساس همین وکالتنامه به وکیل دادگستری وکالت دهد.
برای تنظیم وکالتنامه طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور با توجه به رویهای که در سفارتخانهها و کنسولگریهای ایران در کشورهای خارجی مرسوم است، مراجعانی که تصمیم به تنظیم وکالت مدنی دارند و متن خاصی برای وکالتنامه خود در اختیار ندارند، راهنمایی می شوند تا مطابق با متن موجود در «سامانه تاک» متن وکالتنامه خود را تنظیم نمایند.
متن مذکور دارای اشکالات و نواقصی است که معمولاً منجر به عدم پذیرش آن توسط دادگاههای خانواده میشود و به همین دلیل به شما توصیه مینماییم برای تنظیم چنین وکالتنامههایی حتماً از وکلای با تجربه در این خصوص مشاوره بگیرید.
امّا چند مورد مهم که باید حتماً در وکالتنامه مذکور وجود داشته باشد را شرح میدهیم:
الف) اختیار نمودن وکیل دادگستری به منظور انجام موضوع وکالت
پ) اختیار مراجعه به مشاوره و داوری و حضور در جلسات مشاوره و داوری
ج) چنانچه زوجه تصمیم به بذل تمام و یا بخشی از حقوق مالی خود شامل نفقه، اجرت المثل و مهریه خود داشته باشد، باید اختیار بذل تمام، عین و یا معادل و یا بخشی از مهریه و نفقه و اجرت المثل خود را در وکالتنامه به وکیل بدهد. اگر تمایل به بذل بخشی از مهریه خود را دارد باید دقیقاً ذکر نماید که چه مقدار از مهریه را در قبال طلاق بذل مینماید.
ت) چنانچه زوجین دارای فرزند و یا فرزندان مشترک صغیر هستند باید در وکالتنامه نسبت به تعیین تکلیف در خصوص حضانت، نگهداری، ملاقات و نفقه فرزند مشترک نیز اختیارات لازم به وکیل اعطاء شود.
ث) اختیار اعتراض به رای، تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی و اسقاط حق تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی از رای.
ج) چنانچه زوج نسبت به اعطای وکالت اقدام مینماید باید حتماً در وکالتنامه اختیار قبول بذل عین مهریه، بیشتر یا کمتر و یا معادل مهریه و قبول بذل سایر حقوق مالی زوجه وجود داشته باشد.
چ) چنانچه زوجین تمایل داشته باشند که وکلای دادگستری بجای ایشان در دفتر طلاق حاضر شوند و اقدام به اجرا صیغه طلاق و ثبت آن در دفتر طلاق نمایند باید حتماً اختیار این موضوعات را در وکالتنامه به وکیل اعطاء نمایند.
(تقریرات دکتر سید محمد آذین عضو هیئت علمی دانشگاه علم و فرهنگ)
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .