موارد ضم امین عبارت است از:
1.اگر ولی قهری (پدر و جد پدری) به واسطه کبر سن و یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد شخصی را هم برای این امر تعیین ننماید دادگاه فردی را به عنوان امین به ولی قهری منضم می کند.( ماده 1184 قانون مدنی)
این امین برخلاف قیم، در اداره امور محجور استقلال ندارد بلکه با مشارکت و همکاری ولی قهری امور محجور را اداره می کند، به گونه ای که در هر مورد موافقت هر دو لازم است؛ بنابراین امین منضم به ولی قهری در کنار او و مشترکا عهده دار امور محجور است، درحالی که قیم در صورت نبود ولی قهری و وصی منصوب از سوی او تعیین می شود و در اداره امور محجور استقلال دارد.( حقوق مدنی اشخاص و محجورین، دکتر سید حسین صفایی و دکتر سید مرتضی قاسم زاده، ص 291)
2. وقف کننده یا حاکم نمی تواند کسی را که در ضمن عقد وقف متولی قرار داده شده است عزل کنند مگر در صورتی که حق عزل شرط شده باشد و یا خیانت متولی ظاهر شود، حاکم ضم امین می کند. ( ماده 79 قانون مدنی)
3.طبق ماده 7 قانون اوقاف وامور خیریه، هرگاه متولی یا ناظر نسبت به عین یا منافع موقوفه تعدی یا تفریط (تقصیر کردن) نماید یا در انجام وظایف مقرر در وقفنامه و قانون و آیین نامه ها و مقررات مربوط مساحمه و اهمال (کم کاری) ورزد با رسیدگی شعبه تحقیق و حکم دادگاه حسب مورد معزول یا ممنوع المداخله یا ضم امین خواهد شد.
4. كسى كه در اثر كبر سن (پیری) يا بيمارى و امثال آن از ادارۀ تمام يا بعض اموال خود عاجز شده باشد می تواند از دادگاه بخواهد که برای اداره اموال او امین معین شود. (مادۀ 104 قانون امور حسبى).
کسی که به عنوان عجز از اداره اموال برای او امین معین شده اگر در اموال خود تصرفی کند نافذ است و امین نمی تواند او را ممانعت نماید.( ماده 118 قانون امور حسبی)
امینی که برای اداره اموال عاجز (ناتوان) معین می شود به منزله وکیل عاجز و احکام وکیل نسبت به او جاری است.( ماده 123 قانون امور حسبی)
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .