براساس تبصره 2 قانون تشدید مجازات ارتشاء واختلاس و کلاهبرداری مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و در صورتی که نفس عمل انجام شده نیزجرم باشد، شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود. (در صورتی که نفس عمل انجام شده جرم باشد) منظور زمانی است که مرتکب قبل از آن که کلاهبرداری نماید برای انجام مقدمات و شروع آن اقداماتی انجام میدهد که خود آن اعمال نیز در قانون جرم شناخته می شود در این صورت به مجازات آن اعمال نیز محکوم می شود. به طور مثال برای فریب شخص مدارکی جعل می نماید که خود را فرد مهم جلوه دهد جعل مدارک خود جرمی است که مرتکب افزون بر مجازات شروع به کلاهبرداری به مجازات جعل نیز محکوم می شود. برای دانستن مجازات شروع به کلاهبرداری ابتدا مجازات کلاهبرداری بیان و سپس براساس آن مجازات شروع به کلاهبرداری مطرح می شود:
مجازات کلاهبرداری ساده (۱ تا ۷ سال حبس و جزای نقدی معادل مال برده و رد مال به صاحب آن) و میزان حبس آن تعزیر درجه 4 می باشد. کلاهبرداری مشدد (۲ تا ۱۰ سال حبس و جزای نقدی معادل مال برده شده و انفصال ابد از خدمات دولتی (در صورت کارمند دولت بودن مرتکب) و رد مال به صاحب آن) و میزان حبس آن تعزیر درجه 4 می باشد. مجازات کلاهبرداری شبکه ای یعنی در فرضی که شخص با تشکیل یا رهبری شبکه به کلاهبرداری مبادرت ورزد: علاوه بر استرداد اموال مذکور و رد آن حسب مورد به دولت یا افراد، به جزای نقدیمعادل مجموع آن اموال و انفصال دایم از خدمات دولتی و حبس از پانزده سال تا ابد محکوم میشوند و در صورتیکه مصداق کامل مفسد فی الارضباشند مجازات آنها مجازات مفسد فی الارض خواهد بود .و میزان حبس آن تعزیر درجه 1 می باشد. مطلب مهم آن که: براساس ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در صورتی که میزان مال برده شده در کلاهبرداری 100 میلیون تومان یا کمتر باشد کلاهبرداری در زمره جرایم قابل گذشت قرار می گیرد و مجازات آن براساس تبصره ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری به نصف تقلیل میابد. و بدین صورت با وجود شرایط مذکور مجازات کلاهبرداری در کلاهبرداری ساده حداقل شش ماه تا سه و نیم سال و در کلاهبرداری مشدد حداقل یک تا پنج سال می باشد.
حال با توجه به مجازات کلاهبرداری برای مجازات شروع به این جرم حالات ذیل مدنظر است: کلاهبرداری ساده: اگر مبلغ مال بیشتر از یک میلیارد ریال باشد همانطوریکه بیان شد مجازات تعزیر درجه 4 است. اما مجازات شروع به کلاهبرداری ساده برای مرتکب حبس تعزیری درجه 5 است. ولی اگر مبلغ مال یک میلیارد ریال یا کمتر باشد، قانون گذار مجازات درجه 5 را برای آن در نظر گرفته و مجازات شروع به کلاهبرداری حبس یا شلاق یا جزای نقدی درجه 6 است. 2. کلاهبرداری مشدد: همانطوریکه میدانیم در ماده 1 قانون تشدید اگر مبلغ مال بیش از یک میلیارد ریال باشد، تعزیر درجه 4 میباشد و مجازات شروع به کلاهبرداری مشدد با در نظر گرفتن اینکه ماده 1 قانون تشدید محسوب گردد، مجازات حبس تعزیری درجه 5 است و اگر مبلغ مال یک میلیارد ریال یا کمتر باشد، تعزیری درجه 5 است و مجازات شروع به کلاهبرداری در این مورد حبس یا شلاق یا جزای نقدی درجه 6 است. 3. در فرض ماده 4 ق تشدید که در خصوص کلاهبرداری شبکه ای است و مجازات آن از نوع تعزیر درجه 1 است ، مجازات شروع به کلاهبرداری حبس تعزیری درجه 4 میباشد.
کاربر گرامی: محتوای ارائه شده صرفا جهت اطلاع می باشد و در صورت اجرای مشاوره پیشنهادی و عدم حصول نتیجه ، هیچگونه مسئولیتی متوجه «کلینیک حقوقی ایران» نخواهد بود. و توصیه می شود هیچگاه بدون وکیل گام برندارید .